Χριστούγεννα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Share:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις και τρόπους με τους οποίους,οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα,λόγω της πολυπολιτισμικής τους φύσης.Πολλά έθιμα είναι παρόμοια με αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο,τη Γαλλία,την Ιταλία,την Ολλανδία,την Πολωνία και το Μεξικό.

Το παραδοσιακό γεύμα για τις οικογένειες με καταγωγή απο Δυτική Ευρώπη είναι η γαλοπούλα ή το χοιρινό με σάλτσα βατόμουρου(κρανμπερι).Οικογένειες με καταγωγή απο την Ανατολική Ευρώπη προτιμούν γαλοπούλα με γαρνιτούρες, κεϊλάμπασι (ένα πολωνικό λουκάνικο),πιάτα με λάχανο και σούπες.Μερικές ιταλικές οικογένειες προτιμούν πάλι τα λαζάνια!

Μερικοί Αμερικανοί χρησιμοποιούν ποπ κορν σε σπάγκο για να διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.Η κατασκευή σπιτιών απο τζιντζερ είναι επίσης δημοφιλής για να φτιάξετε και να φάτε τα Χριστούγεννα!Το Eggnog είναι ένα «παραδοσιακό» χριστουγεννιάτικο ποτό στις ΗΠΑ.

Πολλοί Αμερικανοί,ειδικά Χριστιανοί θα πάνε στην Εκκλησία για να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού τα Χριστούγεννα.Πολλές εκκλησίες έχουν ειδικές εκδηλώσεις με χωρωδίες,όπου διηγούνται την ιστορία των Χριστουγέννων.

Στη Νέα Αγγλία (τα αμερικανικά κράτη της Μασαχουσέτης,το Κοννέκτικατ,το Ρόουντ Άιλαντ,το Βερμόντ,το Νιού Χάμσαϊρ και το Μέιν),υπάρχουν εποχιακά καταστήματα που ονομάζονται «Χριστουγεννιάτικα Καταστήματα» που πωλούν μόνο χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια όλο το χρόνο!

Οι Αμερικανοί στέλνουν επίσης Χριστουγεννιάτικες κάρτες,τους αρέσει να τραγουδούν τα κάλαντα και υπάρχει το ασυνήθιστο έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Τουρσιού!Στους Αμερικάνους επίσης αρέσει να διακοσμούν το εξωτερικό μέρος των σπιτιών τους με φώτα και μερικές φορές ακόμη και με αγάλματα του Άγιου Βασίλη,χιονανθρώπων και ταράνδων. Μερικά μπισκότα και γάλα αφήνονται συχνά ως σνακ για τον Άγιο Βασίλη την Παραμονή των Χριστουγέννων!

Οι πόλεις και τα χωριά συχνά διακοσμούν τους δρόμους με φώτα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.Ίσως τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα φώτα στις ΗΠΑ βρίσκονται στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη,όπου υπάρχει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα δημόσιο παγοδρόμιο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στη Χαβάη ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Κανακαλόκα!

Στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ υπάρχουν κάποια ειδικά έθιμα που έχουν κάποιες ομοιότητες με εκείνα σε μέρη του Μεξικού.Αυτά περιλαμβάνουν «φωτιστικά» ή «farolitos» που είναι χάρτινοι σάκοι γεμισμένοι με λίγη άμμο και έπειτα τοποθετείται ένα κερί.Ανάβονται την παραμονή των Χριστουγέννων και τοποθετούνται στις άκρες των δρόμων.Αντιπροσωπεύουν το «φωτισμό του δρόμου» για να μείνουν κάπου η Μαρία και ο Ιωσήφ.

Στο νότιο τμήμα της Λουιζιάνας,την παραμονή των Χριστουγέννων,οικογένειες σε μικρές κοινότητες κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή ανάβουν φωτιές κατά μήκος των επιχωμάτων για να βοηθήσουν το «Papa Noel» (το όνομα για τον Σάντα στα γαλλικά,καθώς η Λουιζιάνα έχει ισχυρή ιστορική σχέση με Γαλλία) να βρει το δρόμο του για τα σπίτια των παιδιών!

Share:

Leave a reply