Χριστούγεννα στη Φινλανδία!

Share:

Οι Φινλανδοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης ή ο Πατέρας των Χριστουγέννων ζει στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας που ονομάζεται Korvatunturi (ή Λαπωνία),βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.Άνθρωποι από όλο τον κόσμο στέλνουν επιστολές στον Άγιο Βασίλη στη Φινλανδία.Υπάρχει ένα μεγάλο τουριστικό θεματικό πάρκο που ονομάζεται «Christmas Land» στα βόρεια της Φινλανδίας,κοντά στο σημείο όπου λένε ότι ζει ο πατέρας των Χριστουγέννων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Άγιος Βασίλης δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μακριά την παραμονή των Χριστουγέννων για να παραδώσει δώρα σε ανθρώπους στη Φινλανδία!Εάν δεν έχει την ευκαιρία να παραδώσει τα δώρα προσωπικά,συχνά τα αφήνει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Στη Φινλανδία,ο Σάντα μπορεί επίσης να είναι γνωστός ως Joulupukki!(Αυτό σημαίνει πραγματικά «Χριστουγεννιάτικη κατσίκα»,καθώς ήταν παραδοση στη Φινλανδία ότι υπήρχε μια κατσίκα που ήταν τρομακτική και ζήτούσε από τους ανθρώπους δώρα  και σίγουρα δεν έδωσε κανένα πίσω!Με την πάροδο του χρόνου η κατσίκα έγινε ο δωρητής δώρων και στη συνέχεια ο Άγιος Βασίλης ανέλαβε τα καθήκοντα της να δίνει δώρα,αλλά το όνομα του Χριστουγεννιάτικου Κατσικιού διατηρήθηκε στη Φινλανδία!)

Ο Joulupukki έχει έλκηθρο με τάρανδους και αφήνει δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο,αλλά αν είσαι άτακτος θα μπορούσες να καταλήξεις με μια σακούλα κάρβουνο αντί για δώρο!

Στα Φινλανδικά Happy/Merry Christmas είναι το «Hyvää joulua».Στα Βόρεια στη διάλεκτο Σάμη,που ομιλείται στα βόρεια μέρη της Νορβηγίας,της Σουηδίας,της Φινλανδίας και της Ρωσίας,είναι το «Buorit Juovllat».Χαρούμενα/Καλά Χριστούγεννα σε πολλές περισσότερες γλώσσες.

Όλοι προσπαθούν να είναι στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα,συμπεριλαμβανομένων και των ψαράδων που προσπαθούν να δέσουν τα σκάφη τους στο λιμάνι έως τις 21 Δεκεμβρίου,την ημέρα του Αγίου Θωμά.Στα ζώα δίδονται τα δικά τους Χριστουγεννιάτικα δώρα στη Φινλανδία,με τους αγρότες μερικές φορές να κρεμάνε ένα δεμάτι σιτάρι σε ένα δέντρο για να τρώνε και να ραμφίζουν και τα πουλιά.Ξηροί καρποί και κομμάτια λίπους κρέμονται επίσης σε δέντρα σε σακούλες από τα κλαδιά.

Όλοι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να είναι έτοιμα για τις τρεις ιερές ημέρες των Χριστουγέννων,την Παραμονή Χριστουγέννων,ανήμερα των Χριστουγέννων και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.Την παραμονή των Χριστουγέννων,ή την προηγούμενη μέρα,τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αγοράζονται από την τοπική αγορά ή την πλατεία.Ο πωλητής περιμένει να παζαρέψετε μαζί τους την τιμή.

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι πολύ ξεχωριστή και η πιο σημαντική μέρα για τα Χριστούγεννα.Είναι παραδοσιακό να τρώνε χυλό ρυζιού και χυμό δαμάσκηνου για πρωινό.Στη συνέχεια,το δέντρο αγοράζεται (αν δεν έχει ήδη) και διακοσμείται.Το μεσημέρι,η «ειρήνη των Χριστουγέννων» μεταδίδεται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση από τον δήμαρχο του Τουρκού (που είναι η νότια Φινλανδία).

Επειδή σκοτεινιάζει πολύ στα περισσότερα μέρη της Φινλανδίας γύρω στα Χριστούγεννα (περίπου 3.00μμ),είναι πλέον παραδοσιακό να πηγαίνουν σε νεκροταφεία και να επισκέπτονται τους τάφους των μελών της οικογένειας.Μερικά νεκροταφεία είναι τεράστια και η αστυνομία έχει καθήκον να διαχειρίζεται την κίνηση,αλλά όλοι πρέπει να περπατήσουν τα τελευταία μέτρα μέχρι τον τάφο.

Κεριά σε κρεμαστά φανάρια αφήνονται γύρω από τον τάφοόπου συχνά πηγαίνουν πολλά μέλη της οικογένειας.Όλο το νεκροταφείο είναι φωτισμένο με λαμπερά φανάρια που λάμπουν στο χιόνι-μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων.

Σε άλλα άτομα αρέσει μια σάουνα την παραμονή των Χριστουγέννων!

Το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα τρώγεται νωρίς το βράδυ.Το Lutefish (αλμυρό ψάρι) είναι το παραδοσιακό ορεκτικό,αλλά δεν είναι τόσο συχνό στις μέρες μας.Το κύριο γεύμα είναι ένα πόδι χοιρινού κρέατος που σερβίρεται με πουρέ πατάτας,που παραδοσιακά ψήνεται αργά σε  στο φούρνο μέσα σε ξύλινο σκεύος απο σημίδα,με παρόμοια μαγειρεμένο πουρέ πατάτας με γογγύλια.Πιάτα φούρνου που περιέχουν διαφορετικά λαχανικά όπως,γογγύλια,καρότο και πατάτα είναι επίσης κοινά.Ο καπνιστός σολομός είναι πολύ δημοφιλής και μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης γαλοπούλα.Το επιδόρπιο είναι ψητή πουτίγκα ρυζιού/κουάκερ που τρώγεται με μαρμελάδα δαμάσκηνου.Ένα αμύγδαλο κρύβεται στην πουτίγκα.Όποιος βρει το αμύγδαλο θα είναι τυχερός για τον επόμενο χρόνο!

Μετά το γεύμα,ο Joulupukki (Santa) μπορεί να επισκεφτεί το σπίτι!Όταν μπαίνει με το σάκο του,ρωτά αν υπάρχουν παιδιά που ζουν εκεί.Απαντούν πολύ δυνατά! Στη συνέχεια,ρωτάει αν ήταν καλοί όλο το χρόνο.Όταν τους δίνουν τα δώρα τους,ολόκληρη η οικογένεια μαζεύεται για να παρακολουθήσει τη διασκέδαση του ανοίγματος.Αφού ανοίχτηκαν τα δώρα,ήρθε η ώρα για ύπνο-αλλά μερικοί άνθρωποι θέλουν να μείνουν όλη τη νύχτα ξύπνιοι για να δουν την ημέρα των Χριστουγέννων να ξημερώνει!

Ανήμερα των Χριστουγέννων είναι πολύ πιο ήσυχα με τις οικογένειες να τις περνούν ήσυχα στο σπίτι.Την επόμενη ημέρα συνήθως οι άνθρωποι βγαίνουν βόλτα. Το σκι είναι δημοφιλές κατά μήκος του εδάφους ή πατινάζ εάν η λίμνη ή το ποτάμι έχει παγώσει.

Share:

Leave a reply