Χριστούγεννα στη Δανία!

Share:

Μερικοί άνθρωποι στη Δανία δίνουν και λαμβάνουν επιπλέον δώρα στις τέσσερις Κυριακές του Advent(ημερολόγιο που μετράει αντίστροφα 4 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα).

Διαφορετικοί τύποι κεριών και ημερολογίων Advent είναι δημοφιλείς στη Δανία.Ένα Kalenderlys (ημερολόγιο-κερί) είναι ένα κερί Advent και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έναν από αυτούς τους τύπους κεριών.Το Pakkekalender (ημερολόγιο δώρων) είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος αντίστροφης μέτρησης μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων!Υπάρχουν 24 μικρά δώρα για τα παιδιά στο ημερολόγιο,ένα για κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Julekalender (χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο) είναι μια τηλεοπτική σειρά με 24 επεισόδια.Ένα επεισόδιο εμφανίζεται κάθε μέρα τον Δεκέμβριο,με το τελευταίο να προβάλλεται την παραμονή των Χριστουγέννων.Το πρώτο Julekalender προβλήθηκε στην τηλεόραση στη Δανία το 1962.Τα δύο κύρια δανικά τηλεοπτικά κανάλια DR και TV2 δείχνουν και οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του Julekalender κάθε χρόνο.Το θέμα των ιστοριών στο Julekalender ακολουθεί συνήθως μια παρόμοια ιστορία,με κάποιον που προσπαθεί να καταστρέψει τα Χριστούγεννα και οι κύριοι χαρακτήρες σώζουν τα Χριστούγεννα!

Εκτός από τις τηλεοπτικές σειρές,τόσο το DR όσο και το TV2 παράγουν χάρτινα ημερολόγια για να συνοδεύσουν τις ιστορίες!Το DR είναι το παλαιότερο τηλεοπτικό κανάλι στη Δανία και το ημερολογιακό του ημερολόγιο ονομάζεται Børnenes U-landskalender (Παιδικό ημερολόγιο U-Country).Κατασκευάζει ημερολόγια για πάνω από 50 χρόνια και τα κέρδη από την πώληση του ημερολογίου πηγαίνουν για να βοηθήσουν τα φτωχά παιδιά σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.Το ημερολόγιο του TV2 ονομάζεται julekalender και τα κέρδη από αυτό το ημερολόγιο πηγαίνουν για να βοηθήσουν την Julemærkefonden,μια φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά στη Δανία.

Μπορείτε επίσης να υποστηρίξετε την Julemærkefonden όταν στέλνετε Χριστουγεννιάτικες Κάρτες στη Δανία.Κάθε χρόνο μια σειρά από χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα/αυτοκόλλητα/σφραγίδες που ονομάζονται julemærket πωλούνται τον Δεκέμβριο για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων για τη φιλανθρωπική οργάνωση.Χρησιμοποιώντας επίσης κανονικά γραμματόσημά,τα αυτοκόλλητα julemærket κάνουν το ταχυδρομείο να φαίνεται πιο χριστουγεννιάτικο!

Χριστουγεννιάτικα πάρτι διοργανώνονται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου όπου όλοι περνούν καλά!Η παρασκευή κέικ και μπισκότων είναι δημοφιλής την εποχή πριν από τα Χριστούγεννα.Τα μπισκότα από τζίντζερ και βανίλιας είναι συχνά τα πιο αγαπημένα.

Στη Δανία οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στην χριστουγεννιάτικη Λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων περίπου απο τις 4.00 μ.μ. για να ακούσουν το χριστουγεννιάτικο κήρυγμα ή ομιλία.Είναι επίσης ένα παλιό,παραδοσιακό έθιμο να δίνουν στα ζώα μια απόλαυση την παραμονή των Χριστουγέννων,οπότε μερικοί άνθρωποι όταν πηγαίνουν για μια βόλτα στο πάρκο ή στο δάσος μπορεί να πάρουν λίγο φαγητό για να δώσουν στα ζώα και τα πουλιά.

Όταν φτάσουν στο σπίτι,το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα τρώγεται μεταξύ 6.00μμ και 8.00μμ.Σερβίρεται σε ένα όμορφα διακοσμημένο τραπέζι.Τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τρόφιμα περιλαμβάνουν ψητή πάπια,χήνα ή χοιρινό.Σερβίρονται με βραστές γλυκοπατάτες,κόκκινο λάχανο,παντζάρια και σως/σάλτσα από κράνμπερυ.Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα «ris á la mande» (ένα ειδικό είδος πουτίγκας ρυζιού,φτιαγμένο από γάλα,ρύζι,βανίλια,αμύγδαλα και σαντιγί) για επιδόρπιο.Όλα εκτός από ένα αμύγδαλο τεμαχίζονται σε κομμάτια. Το άτομο που βρίσκει ολόκληρο το αμύγδαλο παίρνει ένα δώρο που ονομάζεται Mandelgave (δώρο αμυγδάλου).Παραδοσιακά,το μικρό δώρο ήταν ένα αμυγδαλωτό σε σχήμα γουρουνιού!Τώρα,μερικές φορές δίνεται ένα αμυγδαλωτό σε σχήμα γουρουνιού,αλλά συχνά το δώρο είναι γλυκά ή ένα μικρό παιχνίδι.

Μετά το γεύμα ανάβουν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μπορεί να χορεψουν γύρω από το δέντρο και να τραγουδήσουν τα κάλαντα!Τότε είναι ώρα για  να ανοίξουν τα δώρα τους!Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει συνήθως ένα χρυσό ή ασημένιο αστέρι στην κορυφή και συχνά έχει ασημένια «νεράιδιένια μαλλιά» για να το κάνει να λάμπει!Την ημέρα των Χριστουγέννων οι άνθρωποι συναντιούνται με την οικογένειά τους και έχουν ένα μεγάλο γεύμα μαζί το οποίο περιλαμβάνει δανέζικα σάντουιτς σε ψωμί σίκαλης.

Στη Δανία,τα παιδιά πιστεύουν ότι τα δώρα τους έρχονται από τον «Julemanden» (που σημαίνει «Χριστουγεννιάτικος άντρας» ή «Yule άντρας»).Μοιάζει πολύ με τον Άγιο Βασίλη και ταξιδεύει επίσης με έλκηθρο και τάρανδους. Ζει στη Γροιλανδία,του αρέσει η πουτίγκα ρυζιού και έχει βοήθεια από τα «nisser» που μοιάζουν με ξωτικά.Η Ημέρα της Αγίας Λουκίας γιορτάζεται επίσης στις 13 Δεκεμβρίου,αν και είναι πιο διάσημη στη γειτονική χώρα της Δανίας, τη Σουηδία.

Στα Δανικά Happy/Merry Christmas είναι το «Glædelig Jul»!

 

Share:

Leave a reply