Χριστούγεννα στη Γαλλία!

Share:

Στη Γαλλία,μία φάτνη χρησιμοποιείται συχνά για να διακοσμήσει το σπίτι.Οι γαλλικές φάτνες έχουν φιγουρίνια απο πηλό.Τον Δεκέμβριο,ορισμένες πόλεις,όπως η Μασσαλία,έχουν εκθέσεις που πωλούν φιγούρες για τη φάτνη.Εκτός από τις συνηθησμένες μορφές γέννησης σε αυτές, οι γαλλικές σκηνές έχουν επίσης φιγούρες όπως ο Κρεοπώλης, ο Φούρναρης,ο Αστυνομικός και ο Ιερέας.

Στα Γαλλικά,το Happy/Merry Christmas είναι το «Joyeux Noël».Στα Βρετονικά (ομιλούνται από μερικούς στη Βρετάνη της Βόρειας Γαλλίας) είναι «Nedeleg Laouen»,στα Κορσικά είναι «Bon Natale» και στα Αλσατικά (ομιλούνται από μερικούς στην Αλσατία,στην Ανατολική Γαλλία) είναι «E güeti Wïnâchte».

Μια από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη πραγματοποιείται στο Στρασβούργο,στη βορειοανατολική Γαλλία.Στην αλσατική γλώσσα ονομάζεται “Christkindelsmarik”.

Τα κούτσουρα Yule που κατασκευάζονται από ξύλο κερασιάς καίγονται συχνά στα τζάκια των γαλλικών σπιτιών.Μια παλιά παράδοση είναι ότι το κούτσουρο μεταφέρθηκε στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και ραντίστηκε με κόκκινο κρασί για να κάνει το ξύλο να μυρίζει ωραία όταν έκαιγε.Υπάρχει ένα έθιμο ότι ο κορμός και τα κεριά αφήνονται να καίνε όλη τη νύχτα με λίγο φαγητό και ποτό, σε περίπτωση που η Μαίρη και το μωρό Ιησούς περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη Γαλλία,ο πατέρας των Χριστουγέννων/ο Άγιος Βασίλης/ο Άγιος Νικόλαος ονομάζεται Père Noël (Πατέρας των Χριστουγέννων).Στην ανατολική Γαλλία συνοδεύεται από τον Le Pere Fouettard,έναν άντρα ντυμένο στα μαύρα.Μπορεί να είναι το ίδιο άτομο με τον Zwarte Piet/Sooty Piet/Roetpiet στην Ολλανδία.

Το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα,που ονομάζεται «Réveillon»,τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων/νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων,αφού οι άνθρωποι επέστρεψουν από την λειτουργία της εκκλησίας τα μεσάνυχτα.Τα πιάτα μπορεί να περιλαμβάνουν ψητή γαλοπούλα με κάστανα ή ψητή χήνα,στρείδια,φουά γκρα,αστακό,κρέας ελαφιού και τυριά.Για επιδόρπιο,τρώγεται συνήθως ένα κορμός σοκολάτας με παντεσπάνι που ονομάζεται bûche de Noël.

Μια επιπλέον γιορτή,σε ορισμένα μέρη της Γαλλίας,είναι ότι τρώγονται 13 διαφορετικά επιδόρπια!Όλα τα επιδόρπια παρασκευάζονται από διαφορετικούς τύπους φρούτων,ξηρών καρπών και αρτοσκευασμάτων.

Τα Επιφάνεια,που ονομάζεται Fête des Rois στα γαλλικά,γιορτάζεται επίσης στη Γαλλία στις 6 Ιανουαρίου.Σερβίρεται ένα κέικ αμυγδάλου που ονομάζεται «Galette des Rois».Το κέικ έχει μια κορώνα παιχνίδι στο εσωτερικό και είναι διακοσμημένο στην κορυφή με ένα χρυσό χάρτινο στέμμα.

French Christmass Markets!

Share:

Leave a reply