Χριστούγεννα στην Τσεχία!

Share:

Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου (ανήμερα του Αγίου Νικολάου),τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα και περιμένουν τον Άγιο Νικόλαο (Svatý Mikuláš) να έρθει.Συνήθως συνοδεύεται από έναν ή περισσότερους αγγέλους και έναν ή περισσότερους δαίμονες.Ρωτά τα παιδιά αν ήταν καλά όλο το χρόνο και τους ζητά επίσης να τραγουδήσουν ένα τραγούδι ή να απαγγείλουν ένα ποίημα και τους δίνει ένα καλάθι με δώρα,που συχνά περιέχουν σοκολάτα και φρούτα.Αν ήσουν άτακτος,ο δαίμονας μπορεί να σου δώσει ένα κομμάτι κάρβουνο.

Όπως στην Ολλανδία και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες,η Ημέρα του Αγίου Νικολάου είναι μια ξεχωριστή γιορτή από τα Χριστούγεννα.Στην τσεχική γλώσσα,το Happy/Merry Christmas είναι το «Veselé Vánoce».

Οι κύριες γιορτές των Χριστουγέννων γίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων.Μερικοί άνθρωποι νηστεύουν κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων με την ελπίδα ότι θα δουν ένα όραμα του «χρυσού χοίρου» να εμφανίζεται στον τοίχο πριν από το δείπνο! Αυτό είναι ένα σημάδι καλής τύχης!

Το τσεχικό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο τρώγεται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.Το γεύμα αποτελείται συχνά από ψαρόσουπα (από κυπρίνο) και τηγανητό κυπρίνο με πατατοσαλάτα.

Ο Ježíšek «Little Jesus» (η τσεχική έκδοση του Christkindl) φέρνει δώρα κατά τη διάρκεια του δείπνου την παραμονή των Χριστουγέννων και τα αφήνει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.Το δέντρο βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που δειπνεί η οικογένεια έτσι ώστε όταν ακούγεται το κουδούνι (συνήθως αφού τα παιδιά έχουν τελειώσει να τρώνε το κύριο γεύμα τους,αλλά όταν είναι ακόμα στο τραπέζι),αυτό σημαίνει ότι ο Ježíšek ήρθεκαι άφησε τα δώρα τους κάτω από το δέντρο!

Τα δώρα ανοίγονται τις περισσότερες φορές αμέσως μετά το δείπνο.

Οι πιστές οικογένειες συνήθως τραγουδούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα δίπλα στο δέντρο και πηγαίνουν στην εκκλησία είτε τα μεσάνυχτα είτε την ημέρα των Χριστουγέννων.

Υπάρχει μια δεισιδαιμονία στην Τσεχία που λέει ότι αν ρίξετε ένα παπούτσι στον ώμο σας την ημέρα των Χριστουγέννων,εάν το δάχτυλο δείχνει προς την πόρτα,θα παντρευτείτε σύντομα!

 

Share:

Leave a reply