Χριστούγεννα στην Ιρλανδία!

Share:

Στην Ιρλανδία,οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ,αλλά έχουν επίσης πολλές από τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και έθιμα.

Τα Χριστούγεννα για τους Ιρλανδούς,που είναι Καθολικοί,διαρκούν από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τη γιορτή των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου,την οποία ορισμένοι Ιρλανδοί αποκαλούν «Μικρά Χριστούγεννα». Τα Eπιφάνεια δεν γιορτάζονται πλέον ευρέως στην Ιρλανδία.

Υπάρχει μια παλιά παράδοση ότι σε ορισμένα ιρλανδικά σπίτια (αν και τώρα δεν είναι πολλά),οι άνθρωποι έβαλαν ένα ψηλό,χοντρό κερί στο περβάζι του μεγαλύτερου παραθύρου μετά το ηλιοβασίλεμα την παραμονή των Χριστουγέννων.Το κερί αφήνεται να καεί όλη τη νύχτα και αντιπροσωπεύει ένα φιλόξενο φως για τη Μαρία και τον Ιωσήφ.

Στα Ιρλανδικά (ή Γαελικά) τα Χριστούγεννα είναι «Nollaig»,ο Άγιος Βασίλης είναι γνωστός ως «San Nioclás» (Άγιος Νικόλαος) ή «Daidí na Nollag» (Πατέρας Χριστουγέννων) και το Happy/Merry Christmas είναι «Nollaig Shona Dhuit».

Τα παιδιά ελπίζουν ότι ο Άγιος Βασίλης θα τα επισκεφθεί την παραμονή των Χριστουγέννων και θα αφήσει δώρα για αυτά.

Την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων,η Ημέρα του Αγίου Στεφάνου,είναι επίσης πολύ σημαντική στην Ιρλανδία.Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο,αγώνες ποδοσφαίρου και ιπποδρομίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά την Ημέρα του Αγίου Στεφάνου.

Μία πολύ παλιά παράδοση είναι η παρέλαση των τρωγλοτυδών(Wren Boys Procession) που πραγματοποιείται την ημέρα του Αγίου Στεφάνου(O τρωγλοδύτης είναι ένα μικρό αγριο πουλί).

Αυτό χρονολογείται από τους αρχαίους χρόνους,όταν ένας πραγματικός τρωγλοδύτης σκοτώθηκε και μεταφέρθηκε σε έναν θάμνο γύρω απο την πόλη.Μερικές πομπές συνεχίζονται, αλλά κανένα πουλί δεν κυνηγείται ούτε θανατώνεται.Οι νεαροί άνδρες και οι γυναίκες ντύνονται με αυτοσχέδια κοστούμια και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μεταφέροντας ένα μακρύ στύλο με έναν θάμνο απο πουρνάρι δεμένο στην κορυφή του, τραγουδώντας στίχους για ένα πουλί.Μερικές φορές συνοδεύονται από βιολιά,ακορντεόν,φυσαρμόνικες και πνευστά.

Οι στίχοι που χρησιμοποιειούνται συχνά είναι:

Ο τρωγλοδύτης,ο τρωγλοδύτης,ο βασιλιάς όλων των πουλιών,
την ημέρα του Αγίου Στεφάνου παγιδεύτηκε

Ο τρωγλοδύτης είναι ένα από τα μικρότερα πουλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία,αλλά έχει ένα πολύ δυνατό τραγούδι και μερικές φορές ονομάζεται «βασιλιάς όλων των πουλιών»Αυτό οφείλεται στο θρύλο ενός μικρού πουλιού που ανέβηκε στην κορυφή του κεφαλιού ενός αετού και καυχιέται ότι είχε «πετάξει ψηλότερα από έναν αετό».Τα πουλιά αυτά τα κυνηγούσαν για πολλά χρόνια σε όλη την Ευρώπη στους μεσαιωνικούς χρόνους.

Το έθιμο πέθανε κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα,αν και εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα σε ορισμένες πόλεις,συμπεριλαμβανομένου του Dingle,στο Country Kerry στη Νοτιοδυτική Ιρλανδία.

Η γιορτή των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) γιορτάζεται επίσης σε ορισμένες πόλεις της Ιρλανδίας ως «Nollaig na mBean» ή Χριστούγεννα των γυναικών.Παραδοσιακά,οι γυναίκες πήραν ρεπό εκείνη τη μέρα και οι άνδρες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα!Οι γυναίκες συναντήθηκαν στα σπίτια τους για να ράψουν και να συνομιλήσουν.Αν και ως επί το πλείστον το έθιμο έχει πεθάνει,μερικές γυναίκες εξακολουθούν να θέλουν να συναντηθούν στηα πλησιέστερα Επιφάνεια, να πάρουν τσάι και κέικ,να συνομιλήσουν και να απολαύσουν τη συντροφιά της άλλης!

Παραδοσιακά,ιστορικά,χριστουγεννιάτικα φαγητά στην Ιρλανδία περιλαμβάνουν ένα στρογγυλό κέικ,γεμάτο σπόρους κύμινου. Παρασκευάζεται παραδοσιακά για κάθε άτομο στο σπίτι.Τώρα είναι πιο συνηθισμένο να έχουν ένα Χριστουγεννιάτικο Κέικ όπως εκείνο στο Ηνωμένο Βασίλειο,ένα πλούσιο κέικ φρούτων καλυμμένο με αμυγδαλωτό και διακοσμημένο με γλάσο.

Το επιδόρπιο είναι συνήθως μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα!

 

Share:

Leave a reply