0

Υλικά (για 2 Τσουρέκια) 

Υλικά για τη ζύμη

510 γρ.  Αλεύρι για Τσουρέκια (αν δεν έχετε, βάλτε  Αλεύρι Σκληρό) 
25 γρ. Μαγιά νωπή ή 7 γρ. ξερή μαγιά (λίγο λιγότερο από ένα φακελάκι)
110 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
90 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία 30°C
½ κ.γ. Αλάτι
60 γρ. Γάλα Πλήρες, σε θερμοκρασία 30°C
60 γρ. Νερό,  σε θερμοκρασία 30°C
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3  αυγά  σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. Μαχλέπι, θρυμματισμένο σε γουδί   
1 κ.γ. κρύσταλλοι μαστίχας, θρυμματισμένοι σε γουδί 

Υλικά για τη Γέμιση

(Οι ποσότητες αντιστοιχουν σε 2 τσουρέκια, αν γεμίσετε μόνο 1, βάλτε τις μισές ποσότητες)
250 γρ. Πραλίνα 
100 γρ. Μαύρη Κουβερτούρα, χοντροσπασμένη  με το μαχαίρι
100 γρ Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
100 γρ. Σταφίδες Σουλτανίνες
½ κ.γ. Κανέλα σκόνη   

Υλικά για διακόσμηση από πάνω:

1 αυγό χτυπημένο
10 γρ. φλούδες αμυγδάλου ή 5 γρ. λευκό και μαύρο σουσάμι αναμεμιγμένα   

Διαδικασία Παρασκευής: 

  1. Φτιάχνετετη ζύμη: 

Έχετε βγάλει το βούτυρο απ’ το ψυγειο πριν δυο ώρες, να έρθει στους 30°C.Σπάτε το μαχλέπι και τη μαστίχα στο γουδί να γίνουν μικρά κομμάτια. Προσθέτετε τη μαγιά στο γάλα και το μαχλέπι και τη μαστίχα στο νερό που προσέχετε να είναι και τα δύο περί τους 30°C.Βάζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ που έχετε τοποθετήσει γάντζοΣτη συνέχεια προσθέτετε στο κάδο τα υπόλοιπα υλικάζάχαρη, βούτυροξύσμα, το νερό με τ’ αρωματικάτο γάλα με τη μαγιάτο αλάτι και τ’ αυγά.Τα γυρνάτε στον κάδο για περίπου 3’ μέχρι να γίνουν μια μπάλα που ξεκολλάει απ’ τον κάδο.  Μεταφέρετε τη μπάλα της ζύμης, (με λίγο αλεύρι στα χέρια αν χρειάζεται για να την μεταφέρετεσε ένα μπολτο σκεπάζετε με πανί και το αφήνετε για 40’-60’ μέχρι να διογκωθεί (διπλασιασμός όγκου είναι το ιδανικόσε σημείο με θερμοκρασία περί τους 30°C. 

  1. Χωρίζετε τη  ζύμη σε δυο μπάλες: 

Χωρίζετε το ζυμάρι των τσουρεκιών στα δύο και τα πλάθετε σε μπάλες.Τις βάζετε σε δυο ξεχωριστά μπολ, τις σκεπάζετε με πετσέτα και τις αφήνετε να ξεκουραστούν για άλλα 40’.Στο μεσοδιάστημα αν επιλέξατε να κάνετε τα τσουρέκια με γέμιση και δεν έχετε ήδη καβουρντισμένα και σπασμένα αμύγδαλα, ετοιμάστε τα.Βάλτε ένα τηγανάκι σε ήπια ένταση στο μάτι και ρίξτε τα νωπά αμύγδαλα να πάρουν λίγο χρώμα απ’ τη μια πλευρά και μετά την άλλη, περί τα 5-7 λεπτά συνολικά.Μετά ρίξτε τα στο γουδί και σπάστε τα χοντράόχι πολύ.Είναι πολύ όμορφη η τραγανή αίσθηση απ΄τα μεγάλα κομμάτια στη μπουκιά στο έτοιμο τσουρέκι.Κόψτε επίσης την κουβερτούρα σε χοντρά κομμάτια με το μαχαίρι.Θα τα χρησιμοποιήσετε και τα δύοστο επόμενο βήμα. 

  1. Φτιάχνετε τα τσουρέκια:  

Καταρχάς θα ρίξετε αλεύρι στον πάγκο σας, να μη κολλήσει η ζύμη που θα απλώσετε. Με τον πλάστη, που έχετε επίσης περάσει με αλεύρι, ανοίγετε σιγά-σιγά την πρώτη μπάλα σε ένα μακρόστενο, οβάλ σχήμα, με λιγότερο από μισό εκατοστό πάχος και περίπου μισό μέτρο μήκος. Αν κάνετε το τσουρέκι με τη γέμιση, απλώνετε στην επιφάνεια του τη πραλίνα με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με κανέλα, και ρίχνετε διάσπαρτα τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τα αμύγδαλα.Τώρα αρχίζετε να τυλίγετε το ζυμάρι σε ρολό, ξεκινώντας απ’ τη μακριά πλευρά του οβάλ σχήματος που είναι μπροστά σας. Τυλίγετε με τέτοιο τρόπο ώστε η γέμιση να ενσωματωθεί στο σπειροειδές εσωτερικό ενός μακριού φιτιλιού.  Μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια από μια σπάτουλα για να ξεκολλά το ζυμάρι απ’ τον πάγκο και να τυλίγεται.Στη συνέχεια το μακρύ φιτίλι γεμιστής ζύμης το κάνετε σπείρα, τυλίγοντας το γύρω απ’ τον εαυτό του.Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για το άλλο τσουρέκι, αν κάνετε και τα δύο γεμιστά.Αν κάνετε το ένα ή και τα δύο τσουρέκια απλά τότε ακολουθείτε την ίδια διαδικασία χωρίς να βάλετε γέμιση.Δηλαδή απλώνετε τη ζύμη στο οβάλ μακρόστενο σχήμα και την τυλίγεστε κατά το μήκος της σε ένα μακρύ ζυμαρένιο φιτίλι με εσωτερική σπείρα.Στη συνέχεια το τυλίγετε και αυτό σε σπιράλ απ’ την μια του άκρη. 

  1. Τοποθετείτετα τσουρέκια στο φούρνο με 35°C -40°C για το τελικό φούσκωμα: 

Μεταφέρετε προσεκτικά σε ταψί που έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, στη μια γωνία.Θα τοποθετήσετε το άλλο τσουρέκι στην απέναντι, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην επόμενη διαδικασία θα φουσκώσουν περίπου +50% πάνω απ’ τον όγκο που έχουν τώρα και δεν θα πρέπει να κολλήσουν μεταξύ τους.Εναλλακτικά βάζετε το δεύτερο τσουρέκι σε άλλο ταψί.Θα τα αφήσετε στο φούρνο  που έχετε ρυθμίσει στους 35°C – 40°C  (με αέρα ή όπως σας επιτρέπει ο φούρνος σας) για 35’-45’ να φουσκώσουν.Κάθε 10’ θα ανοίγετε το φούρνο και θα ψεκάζετε λίγο νερό πάνω στα τσουρέκια, με τα δάχτυλά σας ή με ψεκαστήρα. 

  1. Ψήνετετα τσουρέκια: 

Βγάζετε τα δυο τσουρέκια που φούσκωσαν απ’ το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 145°C σε αντιστάσεις.Τώρα,θα πρέπει να περάστε τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνειά τους με χτυπημένο αυγό με ένα πινέλο.Στη συνέχεια θα τα διακοσμήσετε με φλούδες αμυγδάλου ή κατά την πολίτικη λογική με ανάμεικτα σουσάμια (λευκό-μαύρο).Μόλις ο φούρνος πιάσει τη θερμοκρασία των 145°C, τα βάζετε να ψηθούν για περίπου 45’ αρχίζοντας να προσέχετε τι συμβαίνει μέσα μετά από το 40’ λεπτό, γιατί κάποιοι φούρνοι καίνε πιο πολύ απ’ όσο δείχνει ο θερμοστάτης τους. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε και τα ακουμπάτε πολύ προσεκτικά με δυο σπάτουλες, πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν για 1 ώρα τουλάχιστον ώστε να δέσει η γέμιση και γενικά η δομή της ζύμης να ολοκληρωθεί. 

Σερβίρισμα

Τα γεμιστά τσουρέκια ταιριάζουν κάθε στιγμή, κομμένα σε φέτες με μαχαίρι ψωμιού και μπορούν να παίξουν ακόμη και ρόλο επιδόρπιου μετά το δείπνο.Η σύνθεση και ισορροπία των υλικών της γέμισης, τους επιτρέπει αυτό το ρόλο!Τα απλά τσουρέκια ταιριάζουν επίσης να κοπούν σε φέτες.Προσωπικά μ’ αρέσουν πάρα πολύ για πρωινό, να τρώω δυο αχνιστές, φρυγανισμένες φέτες τσουρεκιού, με απλωμένο αλατισμένο βούτυρο από πάνω που λιώνει, συν λίγη μαρμελάδα ή μέλι. 

 πηγή: caruso

 

You may also like

Comments

Leave a reply