0

Στο  έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 24 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Σπανός στην τοποθέτηση του, μίλησε σκληρά και “κάρφωσε” ξεκάθαρα την Πολιτική Προστασία και “έδειξε” κυβερνητικές ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Περιφερειάρχης, όπως ακούγεται ξεκάθαρα στο βίντεο που ακολουθεί, τοποθετείται και αιτιολογεί γιατί οι φωτιές στην Βόρεια Εύβοια είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα: «Η επικεφαλίδα του “τι” και του “πώς” είναι ότι κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας, χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν»

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, αργότερα επικαλέστηκε  «κομματικές στρεβλώσεις» και προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με αναφορές του για την φωτιά στην Βόρεια Εύβοια προβάλλοντας λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών: «επειδή ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του παραθέτω λοιπόν αυτά που είπα στο συμβούλιο και θα παρακαλούσα να μην επιχειρείται η διαστρέβλωσή τους: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής. Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών

Σε κάθε περίπτωση, τι θα ήθελε να πει ο κ. Σπανός, τι εννοούσε ή τι ακριβώς προκάλεσε την στρέβλωση των λεγομένων του, η πραγματικότητα που ολόκληρη η χώρα είδε, η ζώσα πραγματικότητα που οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας βιώνουν και οι τρομακτικές στιγμές της καταστροφής που βίωσαν, περικλείονται στα δικά του ξεκάθαρα λόγια «κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας». Οι ευθύνες των αρμοδίων λοιπόν, είναι πολλές, βαριές και αναζητούν καταμερισμό, όχι για πολιτικό “πλυντήριο”, αλλά έστω και ας είναι πολύ αργά, για να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι δεν θα βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο κάτω από την “ομπρέλα” ή μέσα στην αγκάλη της κομματικής “ομερτά” και της πολιτικής “ΑΝευθύνης”.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ