Φωτιά στο προαύλιο του ΚΔΑΥ στο Μπολάτι Κορινθίας (video)

Share:

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η διαχείριση της φωτιάς που καίει στο ΚΔΑΥ Ραψωματιώτη, που βρίσκεται στο Μπολάτι Κορινθίας. Η φωτιά δεν απειλεί ούτε το εργοστάσιο, ούτε την ευρύτερη περιοχή και υπό αυτή την έννοια θεωρείται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο. (video korninthia.net.gr)

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κατάσβεση της με τα συμβατικά μέσα που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική (η οποία επιχειρεί εκεί με 6 οχήματα), δηλαδή με νερό, είναι αδύνατη σε φωτιές τέτοιου τύπου, οι οποίες χρειάζονται μεγάλες ποσότητες από χώμα. Προς τούτο, σε συνεργασία με την ιδιοκτησία της επιχείρησης, έχει ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια να έρθουν ποσότητες χώματος και ερπυστριοφόρα μηχανήματα από όλη την Κορινθία, προκειμένου να γίνει επικάλυψη της φωτιάς. Δυστυχώς, όμως, αυτή η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 4.00 περίπου χθες τα ξημερώματα, ενώ στις 3.30 ο συναγερμός, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, κατέγραψε κινήσεις στον περιβάλλοντα χώρο, όπου είναι αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι ανεπίστρεπτων απορριμμάτων. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και έτσι η φωτιά περιορίστηκε γρήγορα.
Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι η φωτιά καίει στο προαύλιο του ΚΔΑΥ και καταστρέφει απορρίμματα, που -υπό κανονικές συνθήκες- θα έπρεπε οι συνεργαζόμενοι με την επιχείρηση δήμοι να έχουν πάρει πίσω. Συγκεκριμένα η διαδικασία είναι η εξής: Η επιχείρηση παίρνει τα ανακυκλώσιμα των μπλε κάδων από τους συνεργαζόμενους δήμους. Γίνεται η διαλογή των πραγματικών ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ και τα μη ανακυκλώσιμα (που πάντα εμπεριέχονται στους μπλε κάδους) επιστρέφουν στους δήμους. Ωστόσο, αυτοί δεν τα παίρνουν ποτέ πίσω και έτσι παραμένουν στον προαύλιο χώρο της επιχείρησης, που λειτουργεί ως οιονεί αποθηκευτικός χώρος. Μάλιστα, όπως μας είπε ο Δ. Ραψωματιώτης, μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε αποστείλει νέα εξώδικα προς τους δημάρχους, προκειμένου να πάρουν τα απορρίμματα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες τόνους.

Σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, για το αν πρόκειται για εμπρησμό, ή ατύχημα. Ωστόσο, οι ευρύτερες κλιματολογικές συνθήκες (δεν είναι καλοκαίρι να έχει υψηλές θερμοκρασίες), σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα συγκεκριμένα απορρίμματα ήταν «καθαρά» (δηλαδή δεν υπήρχαν επικίνδυνα εμπρηστικά υλικά π.χ. γκαζάκια, ανάμεσά τους) και πως δεν υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο, υλικά που να προκαλούν αναφλέξεις (πχ ηλεκτρικά καλώδια κ.λπ) δείχνουν πως το ενδεχόμενο ατυχήματος δεν είναι ισχυρό. Το περιστατικό, πάντως, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία στον χώρο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων είναι σε εξέλιξη διάφορα επιχειρηματικά deal -πέριξ της δημιουργίας τους μεγάλου εργοστασίου κατασκευής απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ.

πηγή: korinthia.net

Share: