Φέτα κρανιού με πολύχρωμη κομπανία από λαχανικά που σε προϊδεάζουν για ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ γεύμα, χαρακτηριστικό η γευστική  φινέτσα. 

Share:

Η συνταγή προέρχεται απ’ τη Γαλλία και είναι εξαιρετικά απλή και ταυτόχρονα, εντυπωσιακά νόστιμη. Μια συνταγή πανεύκολη που θα σας πάρει μισή ώρα συνολικά.  Ιδανική για ψάρι σε φέτες. Προφανώς μπορείτε να κάνετε παραλλαγές με τα υλικά της ρατατούιγ, παίζοντας ειδικά με πολύχρωμες πιπεριές. Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλες παρασκευές σε δυο τηγάνια. Στο ένα τηγάνι σοτάρονται και μελώνουν για ένα 20λεπτο ανάμεικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια, που τα ονοματίζουμε ρατατούιγ, μια και προσομοιάζουν στο αντίστοιχο Γαλλικό πιάτο. Στο άλλο τηγάνι ψήνονται σε λίγο λάδι οι φέτες του κρανιού για ένα 5λεπτο. Και η σύνθεση των δύο γίνεται στο πιάτο.

Ο κρανιός είναι ένα ψάρι που το γνωρίσαμε μόλις τα τελευταία χρόνια, αλλά το συναντάμε όλο και πιο συχνά στην αγορά, γιατί πρόσφατα άρχισε να παράγεται σε Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο κρανιός που παράγεται στις Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένα υψηλής ποιότητας ψάρι, με λευκή σάρκα και χυμώδες κρέας, προικισμένο με φίνα γεύση και ιδιαίτερα απαλή υφή, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα. Συχνά ο κρανιός συγχέεται με το μυλοκόπι, επειδή το όνομα το ήξερε ο κόσμος αλλά δεν είναι το ίδιο ψάρι.

Το μυλοκόπι ανήκει μεν στην ίδια οικογένεια με τον κρανιό, αλλά δεν έχει ούτε το ίδιο σχήμα, ούτε το ίδιο χρώμα και κυρίως δεν μεγαλώνει όσο ο κρανιός. Το μυλοκόπι μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά αλλά ο κρανίος μπορεί να γίνει 2 μέτρα και να ζυγίζει 100 κιλά.  Στην αγορά βέβαια θα βρείτε από 800 γρ. ως 3 κιλά συνήθως. Οι κρανιοί, ειδικά τα μεγάλα ψάρια, πουλιώνται συχνά και σε φέτες. μια συνταγή που βασίζεται σε ψήσιμο φέτας στο τηγάνι. τις φέτες θα τις κάνετε ψητές με ρατατούιγ λαχανικών. Δείτε το κόψιμο στη φωτογραφία πιο πάνω.

Υλικά (για 2 μερίδες)

4 φιλέτα κρανιού Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
2 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ.
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομματάκια 1 εκ.
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη (προαιρετικά)
80 ml. + 40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για ρατατούιγ και ψάρια αντίστοιχα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα λαχανικά

Ψιλοκόβετε σε κύβους περίπου 1 εκ. όλα τα λαχανικά. Αν θέλετε να προσθέσετε σκόρδο είναι καλύτερο να το πολτοποιήσετε για να βγει πιο έντονα το άρωμά του.

2. Μαγειρεύετε το ρατατούιγ λαχανικών

Σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση στο μάτι βάζετε τα 80 ml. ελαιόλαδο να κάψουν και στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτετε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε 3’ περίπου.  Για να σοταριστούν όπως πρέπει, δηλαδή να στέκουν λίγο και να είναι νόστιμα καραμελωμένα, θα πάρει συνολικά περί τα 20’ με τα συχνά ανακατώματα.

Σημείωση: Μη ρίξετε νερό στα λαχανικά γιατί θα μαλακώσουν υπερβολικά (=νιανιά). Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγιο σας καίει να προσθέσετε κάποιο υγρό που θα επιταχύνει το ψήσιμό τους, βάλτε ελάχιστο λευκό κρασί ή ούζο μετά τα πρώτα 10 λεπτά, αλλά δεν χρειάζεται.

3. Ψήνετε το ψάρι

Σε σχαροτήγανο ή τηγάνι βάλτε τα 40ml. ελαιόλαδο και σε υψηλή ένταση όταν κάψει το λάδι ακουμπήστε τις φέτες του ψαριού.  Στα 2’ λεπτά γυρίστε απ’ την ανάποδη και στα 4’ ξαναγυρίστε, ελέγξτε και αφήστε τα 1 ακόμη λεπτό μέχρι να δείτε τη σάρκα να αποκολλάται κάπως απ’ το κεντρικό οστό της ραχοκοκαλιάς. Συνολικά 5’-6’ είναι αρκετά,  ανάλογα βέβαια και με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες. Πάντως το ψάρι θέλει να έχει φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 60C για να είναι ιδανικό και ζουμερό και η σάρκα να μπορεί να αποκολληθεί απ’ το κόκαλο ακόμη κι αν αυτό δείχνει οριακά ροζ (εκεί είναι και το ιδανικό ψήσιμο).

Σερβίρισμα:

Ακουμπάτε από δυο φιλέτα σε κάθε πιάτο και προσθέτετε το ρατατούιγ λαχανικών ανάμεσα τους ή και πάνω τους. Προσθέστε λίγο ανθό από αλάτι στο ψάρι ίσως και τριμμένο πιπέρι και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η πολύχρωμη κομπανία απ’ τα λαχανικά σε προϊδεάζει για ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ γεύμα, που το χαρακτηρίζει η γευστική  φινέτσα.

πηγή: caruso

Share:

Leave a reply