Τριαντάφυλλο και σαφράν συνδυάζονται “μαγικά” με μαστίχα και απολαμβάνουμε… σοφιστικέ και εντυπωσιακό, “εστιατορικό” παγωτό, τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά.

Share:

  Δεν υπάρχει καλύτερο για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου από ένα εύκολο σπιτικό παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή, ένα παγωτό όμως που έχει σπάνια γεύση και πρωτότυπο σερβίρισμα. Έτσι βαφτίσαμε το παγωτό που φτιάξαμε “Οριεντάλ”, μια και περιέχει τριαντάφυλλο και σαφράν και το σιρόπι που το συμπληρώνει είναι από μαστίχα με διακριτικά αρώματα από αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο και γαρύφαλλο. Όλα αυτά, στοιχεία που δένουν με το κανταΐφι που χρησιμοποιούμε σε φωλίτσες και μεταφέρουν γευστικές μνήμες  απ’ την ανατολίτικη παράδοση της κουζίνας μας.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ισορροπημένα ταίριαξε το άρωμα του τριαντάφυλλου που έρχεται απ’ το ροδόνερο, με το σαφράν (κρόκο) στις αναλογίες που προτείνουμε. Παρά τον έντονο χαρακτήρα που έχει το καθένα, καταφέρουν να συνυπάρχουν και να δημιουργούν ένα φινετσάτο και κομψό γευστικό αποτύπωμα με υψηλή γαστρονομική αξία και ξεκάθαρα χτίζουν μια Οριεντάλ  προσωπικότητα.

Το υπέροχο μ’ αυτό το παγωτό είναι ότι όσο “σοφιστικέ εστιατορικό” δείχνει στο σερβίρισμα, τόσο εύκολο είναι στη παρασκευή και τόσο μερακλήδικα σπιτικό είναι στη γεύση και τις υφές.

 Μιλάμε για 30’ δουλειά για τρεις παρασκευές αν τις συνδυάσετε συντονισμένα, κάνοντας το σιρόπι όσο ψήνονται οι φωλίτσες. Επιπλέον όλα τα έχετε έτοιμα μια-δυο μέρες πριν κάποιο δείπνο και συνθέτετε τα πιάτα 5’ πριν έρθει η ώρα να σερβίρετε. Αν και μιλάμε για τρεις ξεχωριστές παρασκευές (παγωτό, φωλίτσες κανταϊφιού και σιρόπι) η κάθε μια απ’ αυτές τις διαδικασίες είναι πανεύκολη και γρήγορη. Συνολικά το να φτιάξετε το παγωτό θα σας πάρει 15΄, οι φωλιές άλλα 15’ μαζί με το ψήσιμο και το σιρόπι 3-4΄.  Το παγωτό απλά πρέπει να μείνει στη κατάψυξη τουλάχιστον 6 ώρες και καμιά φορά όταν το βγάζετε θέλει 5΄-10΄για να μαλακώσει επαρκώς ώστε να σερβιριστεί.

Έτσι με σχετικά μικρό κόπο και χρόνο που αφιερώνετε μέρες ή ώρες πριν το σερβίρισμα, καταλήγετε με ένα σχεδόν “εστιατορικό” πιάτο στο τραπέζι σας, που δείχνει πολύ σοφιστικέ, εντυπωσιακό, τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά. Και ακριβώς αυτό είναι το ατού της συγκεκριμένης συνταγής!

Υλικά

Για το παγωτό (περ. 1.2 λίτρα):

500 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 36%
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο (1 κονσέρβα)
75 ml. ηλιέλαιο
1 στικ βανίλια
¼ κ.γ. στήμονες σαφράν, σε 2 κ.γ. ζεστό νερό
1 κ.σ. ροδόνερο

Για τις φωλιές κανταΐφι:

100 γρ. κανταΐφι αποψυμένο
20 γρ. άχνη ζάχαρης
40 γρ. βούτυρο Lurpak

Για το σιρόπι:

150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαστίχα SKINOS
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 σπόρο κάρδαμου
1 γαρύφαλλο

Για τη γαρνιτούρα:

1-2 νεκταρίνια σε φέτες
50 γρ, ψίχα από φιστίκια Αιγίνης

1. Χτυπάτε τη κρέμα:

Στο μίξερ σας ή και σε μπολ με μιξερ χειρός, βάζετε τα 500 ml. κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε μέχρι να κάνει μαλακές κορυφές, περίπου 1 λεπτό σε υψηλή ταχύτητα.

2. Φτιάχνετε τη βάση του παγωτού:

Βάζετε για 5 λεπτά τους στήμονες του σαφράν σε 2 κ.γ. ζεστό νερό να βγάλει τ’ αρώματα και το χρώμα του.

Σε άλλο μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, την βανίλια, το σαφράν (το αρωματισμένο ζεστό νερό μαζί με τους στήμονες), και το ροδόνερο.

Τα ανακατεύετε για μερικά δευτερόλεπτα με το σύρμα να ενοποιηθούν σε ένα παχύρρευστο γαλακτώδες υγρό.

3. Ολοκληρώνετε το παγωτό & το βάζετε στη κατάψυξη:

Βάζετε την χτυπημένη κρέμα απ’ το βήμα 1, πάνω στο μίγμα του γάλακτος που μόλις φτιάξατε και την διπλώνετε απαλά με κίνηση 8αριού, ώστε να γίνει ένα αφράτο, ενιαίο μίγμα. Μεταφέρετε σε ένα τάπερ που χωράει 1.2 λίτρα και το βάζετε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες. Μπορεί να μείνει εκεί για 2 εβδομάδες.

4.  Ετοιμάζετε τις φωλιές κανταϊφιού:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα (ή στους 190 χωρίς αέρα). Λιώνετε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι.  Αφρατεύετε με τα χέρια σας το κανταΐφι και το βάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε από πάνω του την άχνη ζάχαρης να πάει παντού και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε με τα χέρια να πάει παντού.

Στη συνέχεια θα φτιάξετε τις φωλίτσες σε μια φόρμα για κεκάκια ή μάφινς.  Παίρνετε από μια μικρή ποσότητα βουτυρωμένου κανταϊφιού στα δάχτυλα και τη βάζετε σε κάθε υποδοχή της φόρμας. Με τα δυο δάχτυλα πιέζετε το μαλλί του κανταϊφιού να πάει στις άκρες και να δημιουργήσει μια φωλίτσα. Αφού ετοιμάσετε όλο το ταψάκι, το βάζετε να ψηθεί στον προθερμασμένο στους 180C φούρνο με αέρα για 10’, να πάρουν χρώμα.

Αφαιρείτε απ’ τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και φυλάξτε  τα σε ένα κλειστό τάπερ, μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

5. Ετοιμάζετε το σιρόπι:

Βάζετε ένα κατσαρολάκι στο μάτι σε μεσαία ένταση και ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Ανακατέψτε, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και αφήστε το να σιγοβράζει για περίπου  2 λεπτά μέχρι να μείνει η μισή περίπου ποσότητα, έχοντας πήξει αρκετά. Όσο το αφήνετε να κρυώσει θα πήζει περισσότερο, οπότε όταν έρθει η στιγμή του σερβιρίσματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε 1-2 κουταλιές νερό ή μαστίχα και να το ανακατέψετε για να είναι επαρκώς λεπτόρρευστο για το σερβίρισμα. Προφανώς πριν το σερβίρισμα αφαιτείτε τον αστεροειδή γλυκάνισο, το κάρδαμο και το γαρύφαλλο που έχουν ήδη εμπλουτίσει διακριτικά το σιρόπι με τα αρώματά τους.

Σερβίρισμα:

Κόβετε ένα νεκταρίνι σε φέτες. Βάζετε μια φωλίτσα στο πιάτο και από πάνω της μια μπάλα παγωτού.  Πάνω απ’ το παγωτό και δίπλα στο πιάτο προσθέτετε 2 φέτες από νεκταρίνι, ρίχνετε λίγο σιρόπι πάνω και δίπλα στο παγωτό και τέλος πασπαλίζετε με 8-10 φιστίκια Αιγίνης ώστε μερικά να κολλήσουν πάνω στο σιρόπι.  Επαναλαμβάνετε για όλα τα πιάτα που θέλετε να σερβίρετε.

πηγή: caruso

Share:

Leave a reply