Το πιο αφράτο τσουρέκι, που μένει φρέσκο για μέρες!

Share:

Το πιο τρυφερό, αφράτο, γευστικό, κορδωτό, με ίνες, που παραμένει φρέσκο όπως την πρώτη μέρα ακόμη και 5 μέρες μετά! Και είναι τόσο εύκολο που δεν θα το πιστεύετε! Με μόλις 1,5 λεπτό ζύμωμα! Η συνταγή που ανήκει στην Βίκυ Κουμάντου και το tastefull.gr, έχει μια όμορφη ιστορία και αυτό την κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Η Βίκυ όπως γράφει και στο tastefull, έψαχνε μια καλή συνταγή για τσουρέκια, έκανε δοκιμές, έφτιαχνε και ξαναέφτιαχνε τσουρέκια, αφήνοντας πίσω στο μυαλό της την πιο ωραία συνταγή που την είχε σπίτι της. Τη συνταγή της μαμάς της! Όταν την ανακάλυψε ξανά, προσπάθησε να την εφαρμόσει μόνη της, μιας και η γλυκιά μανούλα της είχε πλέον φύγει και ότι έκανε το έκανε με τις σημειώσεις που της άφησε. Και ορίστε! Με αυτό τον τρόπο βγήκε το ωραιότερο τσουρέκι!

Μερικές φορές η καλύτερη επιλογή σε αυτό που ψάχνουμε είναι μπροστά μας, αρκεί να τη δούμε.

Πέρσι τα έκανα 4 φορές το Πάσχα και φέτος ήδη τα έχω κάνει 2. Θα ακολουθήσουν και άλλες μιας και θα δώσω σε συγγενείς και φίλους για τις γιορτινές μέρες. Έχω δώσει τη συνταγή σε όλους όσοι το δοκίμασαν και ξετρελάθηκαν! Το θέμα είναι ότι δεν τα χορταίνουμε!!!

Είναι μια συνταγή που είναι πολύ εύκολη και γρήγορη (αν εξαιρέσεις το φούσκωμα που είναι 4 ώρες, αλλά οκ, δεν κουραζόμαστε να περιμένουμε ) όμως για να σου βγουν άριστα, 10 με τόνο, θέλει λιγάκι… «μελέτη» (μη τρομάζετε, δεν θα σας εξετάσω εγώ, αλλά τα τσουρέκια ). Εγώ διάβασα και αυτά που γράφει η Βίκυ μέχρι και τα σχόλια! Γι’ αυτό θα μπείτε οπωσδήποτε και στο site της Βίκυς να διαβάσετε και να «μελετήσετε» πως θα βγάλετε αφράτα κορδωτά τσουρέκια που 5 μέρες μετά είναι φρέσκα όπως την πρώτη!!!

Φαίνεται από τη ζύμη ακόμη ότι θα γίνει κορδωτό τσουρέκι με ίνες που λιώνει στο στόμα!

Και φυσικά οι ίνες φαίνονται σε κάθε μπουκιά! (Και ο Mini Me πίσω περιμένει να φάει τη μπουκίτσα που κρατάω! 🙂 )

Υλικά για 4 μέτρια προς μεγάλα τσουρέκια

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια με πρωτεΐνες 14gr και πάνω στα 100gr. (Robin Hood ή το μοβ Αλλατίνη ή “Το εκλεκτό”, ή το Μύλοι Αγίου Γεωργίου για τσουρέκια. Οποιοδήποτε, τα έχω δοκιμάσει όλα και είμαι ευχαριστημένη με όλα.)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Μια κουταλιά του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα και 2 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι (ανάλογα με την προτίμηση σας, εγώ πέρσι έβαζα μόνο μαχλέπι αλλά φέτος δοκίμασα και τη μαστίχα. Δίνει πολύ ωραία γεύση)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
500 ml γάλα πλήρες
300 gr ζάχαρη
125 gr βούτυρο (το έχω δοκιμάσει και με Βιτάμ και με Flora – με 25% βούτυρο, είναι πολύ καλό, αλλά εντάξει, με το βούτυρο αποθεώνεται! Lurpak κατά προτίμηση!)
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ένα αυγό για το άλειμμα
Αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για πασπάλισμα (δοκιμάστε και μαύρο σουσάμι, είναι τέλειο!!!)

Το ζύμωμα κρατάει μόλις 1,5 λεπτό και δεν θέλει παραπάνω. Αυτό είναι το κυριότερο μυστικό για να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια! Προσέξτε καλά αυτά που λέει κατά τη διάρκεια του βίντεο.

Η ζύμη είναι πολύ υγρή και είναι μέρος της επιτυχία της! Όμως μη προσθέσετε καθόλου επιπλέον αλεύρι! Θα το αφήσετε να φουσκώσει περίπου 4 ώρες, φουσκώνει πολύ θα φτάσει μέχρι πάνω στη λεκάνη.

Το πλάσιμο

Να ξέρετε ότι η ζύμη θα σας βγει πολύ υγρή και θα αναρωτιέστε πως στο καλό θα την πλέξετε τσουρέκια! Μην αγχωθείτε και μη φοβηθείτε. Έτσι πρέπει να είναι. Αν βάλετε λίγο λάδι στα χέρια σας και δημιουργήσετε όμορφες λωρίδες απαλά θα τις πλέξετε και θα βγουν μια χαρά! Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλεύρι για να μη κολλάει τόσο πολύ. Προσωπικά μου φαίνεται πιο εύκολο το λαδάκι και αυτό προτιμώ.

*Ενημέρωση: Φέτος για πρώτη φορά τα άφησα όλο το βράδυ να φουσκώσουν και το πρωί που τα έφτιαξα, το πλέξιμο ήταν πολύ πιο εύκολο. Έχετε το στο νου σας 🙂

Η Βίκυ δίνει και πάλι πολλές επιλογές για το πλάσιμο. Με 2 κορδόνια, με 5 με 6 κτλ και έχει για το καθένα και βίντεο. Εγώ κάνω αυτό με τα 2, μου φαίνεται πιο εύκολο. Έχει και το πλάσιμο τη σημασία του για να γίνουν κορδωτά με ίνες. Λαδώστε τα χέρια σας για να μπορέσετε να τα πλάσετε. (Οκ δεν το έχω πολύ με το πλέξιμο, δεν μου βγαίνουν τόσο όμορφα όπως αυτά της Βίκυς αλλά δεν μας πειράζει, τα τρώμε όπως και αν είναι!!!)

Το ψήσιμο

Μόλις τα πλάσετε θα τα βάλετε στο φούρνο στους 40 (εγώ το βάζω στους 60 για 5 με 8 λεπτάκια, μάλλον εξαρτάται από το φούρνο) μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Τα βγάζετε τα αλείφετε προσεκτικά με το αυγό να μη σπάσει η κρούστα και τα ξαναβάζετε στους 200 για 15 λεπτά τα μεγάλα και 10 τα μικρά. (Αν σας φαίνονται άχρωμα, αφήστε τα 1 με 2 λεπτά ακόμη, όχι παραπάνω γιατί το χρώμα τους αλλάζει στο δευτερόλεπτο! 🙂 ) Ψήστε το στη σχάρα του φούρνου με λαδόκολλα ή σε ανοιχτόχρωμο ταψί, όχι σε σκούρο ταψί.

Συντηρήστε τα καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν ακόμη καλύτερα.

Καλό Πάσχα σε όλους!

πηγή: e-mama

Share:

Leave a reply