Το “Κέντρο” της Χριστιάνας Λαμπρινίδη. Ένα κέντρο στοχασμού και πνεύματος «ανθίζει» στη καρδιά της Αθήνας

Share:

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
« Ένα κέντρο στοχασμού και πνεύματος «ανθίζει» στη καρδιά της Αθήνας»

Ένας νέος τόπος, έμπνευσης, ευφυίας, δημιουργίας ήρθε να «ανθίσει» στην πόλη της Αθήνας. Σκέψεις, γεμάτες στοχασμό, μετατρέπονται σε λέξεις και με εργαλείο τη γραφή, ο άνθρωπος, η ύπαρξη, η τέχνη και η φιλοσοφία ερευνώνται στη διάσταση της γλώσσας σε έναν «κύκλο» ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Πώς φτάνουμε σε πνευματικούς άθλους; Πώς βιώνουμε το προνόμιο του να «ζούμε» την Αθήνα και όχι απλά να κατοικούμε σε αυτή; Πως η σκέψη και οι ανθρωπιστικές έννοιες κωδικοποιούνται σε γραφή;

Η Χριστιάνα Λαμπρινίδη με την ιδιαίτερη μεθοδολογία της, η οποία αναπτύχθηκε στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της υφηλίου, μας μαθαίνει πως η πνευματική τέχνη που ονομάζουμε σκέψη περνά από τη ψυχή, διευρύνεται από πράξεις, συνεργασίες, έρευνα, δημιουργία και όλα αυτά διδάσκοντας ομάδες με κοινό παρονομαστή την εσωτερική διερεύνηση που μετατρέπεται σε ουσιαστική, συλλογική αλλαγή. Ουσιαστικά μας διδάσκει, μέσα από αυτές τις ομάδες, πως από την δημιουργία στοχασμού παράγεται η γραφή.

Οι ομάδες

Ο στόχος γίνεται πραγματικότητα μέσα από τρείς διαφορετικές ομάδες που λαμβάνουν τόπο, μια φορά την εβδομάδα, στη βάση του «Κέντρου», η οποία βρίσκεται στο Καλλιμάρμαρο:

«Καθώς οι γυναίκες αποδρούν από τους πίνακες των λέξεων»

Ο στόχος της δημιουργίας ενός νέου νοήματος μέσα από τη γραφή των γυναικών είναι το μέλημα αυτής της ομάδας. Με γνώμονα τη γυναίκα και με ανανεωμένη, πλέον, σκέψη, αλλάζει τα δεδομένα της γραφής.

13,20,27/5 ΩΡΑ: 18:00 – 21:00

«The Inner Spectacle Of Words»

Σε έναν κύκλο 10 συνεδριών, προσεκτικά σχεδιασμένο και ατομικά προσαρμοσμένο, η Χριστιάνα Λαμπρινίδη προσφέρει σε ανθρώπους από το εξωτερικό που ζουν μόνιμα στην Αθήνα, τον χώρο εξερεύνησης, ολοκλήρωσης και συμμετοχής, φέρνοντας τους σε σύνδεση, μέσω της γραφής, με τον τόπο στον οποίο κατοικούν γνωρίζοντάς τον ουσιαστικότερα. Η αναζήτηση λέξεων είναι μια περιπέτεια παρόμοια με τις ανακαλύψεις των ηπείρων.

14,21,28/5 ΩΡΑ: 18:00 – 21:00

«Η ομάδα της Αθήνας»

Πως είναι να συγκατοικείς με την Ακρόπολη και να συνδέεσαι με τον Σωκράτη μέσα από διαρκείς ουσιαστικούς διαλόγους; Πως αντιλαμβάνεται κάποιος την Αθήνα υπό το παγκόσμιο πρίσμα; Μέλημα της ομάδας, η προσέγγιση της Αθήνας από ανθρώπους που στοχάζονται και γράφουν, με γνώμονα  αυτόν τον ιστορικό τόπο των 5.000 ετών, ανακαλύπτοντας την τελειότητα μέσα από την ατέλεια του. Μια ανανεωμένη ματιά προς το μέλλον , με ουσιαστική διερεύνηση από «έξω» προς τα «μέσα» και έχοντας στο νου, ότι η ζωή σε αυτή την πόλη, δεν είναι συμβιβασμός αλλά ξεχωριστό προνόμιο.

15,22/5. ΩΡΑ: 10:00 – 13:00

Χριστιάνα Λαμπρινίδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας που έλαβε τον τίτλο, Writer-in-Residence από το Ηarvard University όπου και ανέπτυξε τη μεθοδολογία της για την επίλυση των συγκρούσεων. Τιμήθηκε με το βραβείο Lillian Hellmann & Dashiel Hammett, Human Rights Watch. Ειδικεύεται στην επίλυση των συγκρούσεων με εργαλεία το θέατρο και τη δημιουργική γραφή, την οποία εισήγαγε στην Ελλάδα στο κέντρο δημιουργικής γραφής και θεάτρου που είχε πάλι στο Καλλιμάρμαρο πριν φύγει για την Ολλανδία. Η απουσία χρόνων από την Ελλάδα την έκανε να ανακαλύψει από την αρχή τη σημασία της Αθήνας και την απόφασή της να συγκεντρωθεί σε αυτή την πόλη. Τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου». Έργα της έχουν ανέβει: Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία.

Share:

Leave a reply