Το Ελιζέ κατήγγειλε ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν. Mε σκίτσα του Μωάμεθ σε κυβερνητικά κτήρια ο Μακρόν κήρυξε πόλεμο στον ισλαμικό φανατισμό.

Share:

Την οξύτατη αντίδραση της Γαλλικής Προεδρίας προκάλεσαν οι νέες θλιβερές δηλώσεις του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας. Το Ελιζέ κατήγγειλε ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, που με μία άνευ προηγουμένου στη διπλωματική γλώσσα φρασεολογία έφτασε μέχρι του σημείου να αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της «συμπεριφοράς του» – όπως την αποτιμά τουλάχιστον ο Ερντογάν- προς τους μουσουλμάνους. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Δεν εξέφρασε ούτε συλλυπητήρια

FRANCE SCHOOL TERROR ATTACK

H Γαλλική προεδρία σημείωσε επίσης «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί (Samuel Paty)», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε προ μίας εβδομάδος σε ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού, επειδή τόλμησε να κάνει μάθημα για την ελευθερία του λόγου με σκίτσα του Σαρλί Εμπντό. Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Τι προκάλεσε την οργή των Παρισίων

Μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματός του στην Καισάρεια, ο Ερντογάν έβαλε συλλήβδην κατά της Δύσης:

«Κακομαθημένη» η Ελλάδα

«Στην Ανατολική Μεσόγειο  είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», είπε και ακολούθησαν οι αθλιότητες κατά Μακρόν.

Το «άτομο Μακρόν»…

«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του», δήλωσε, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτιθέμενος προσωπικά κατά του Γάλλου Προέδρου.

Για το τζαμί στο Κρόιτσμπεργκ

Από τα πυρά του διεθνούς ταραξία δεν διεσώθη ούτε το Βερολίνο…

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την ασεβή επιδρομή σε τζαμί στη Γερμανία. Αυτό ονομάζεται απόλυτο μίσος για το Ισλάμ. Δεν υπάρχει ελευθερία. Στη Γαλλία, δήθεν το κάστρο της ελευθερίας, που απεικονίζει κινούμενα σχέδια που προσβάλλουν τον προφήτη μας, αυτό είναι τουλάχιστον χυδαιότητα. Αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά εχθρότητα προς το Ισλάμ», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος προφανώς στην απόφαση του προέδρου Μακρόν να φωταγωγήσει με σκίτσα του περιοδικού Σαρλί Εμπντό (Charlie Hebdo). 

«Για τους Δυτικούς, ο Μουσουλμάνος είναι Τούρκος. Ομοίως, ο Τούρκος είναι μουσουλμάνος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες μας και ολόκληρη η μουσουλμανική κοινότητα, ζουν ειρηνικά στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί από την ισλαμοφοβία, θα καταρρεύσει από μέσα», κατέληξε στις παραληρηματικές του δηλώσεις ο Ερντογάν.

Με σκίτσα του Μωάμεθ σε κυβερνητικά κτήρια ο Μακρόν κήρυξε πόλεμο στον ισλαμικό φανατισμό. Λίγες μέρες μετά τον βάρβαρο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σάμουελ Πάτι στους δρόμους του Παρισιού από έναν ισλαμιστή τρομοκράτη επειδή έδειξε σχέδια του Προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές του, το κύμα συμπάθειας στη μνήμη του θανόντα καθηγητή συνεχίζεται. Ο Γαλλικός λαός, αψηφώντας τις απειλές θανάτου, συγκεντρώθηκε κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στο Μονπελιέ την Τετάρτη για να καταδικάσει τη δολοφονία του Σάμουελ Πάτι. Εν μέσω δρακόντιων μέτρων ασφαλείας, οι κάτοικοι παρακολούθησαν τεράστιες εικόνες κινουμένων σχεδίων του Τσάρλι Χέμπντο και εικόνες του Σαμουήλ Πάτι σε ένα κτίριο τοπικής αυτοδιοίκησης ως συμβολικό αφιέρωμα στον αείμνηστο καθηγητή.

Την έναρξη σε αυτόν τον πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού σήμανε η ομιλία που ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε στην κωμόπολη Μυρό όπου ο ίδιος έκανε, για πρώτη φορά, λόγο για το θρησκευτικό απομονωτισμό που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις (sιparatisme religieux) οι οποίες πια δείχνουν να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέλυσε το πλάνο του το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

Παράλληλα, έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών ενώ έχουν κλείσει μια σειρά σύλλογοι οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων. Μάλιστα χτυπώντας την γροθιά στο μαχαίρι δεν δίστασε να δώσει την άδεια ώστε κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία να φωτιστούν με τα ίδια σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή.

Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ που πολύ γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media και τις ιστοσελίδες-και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να εξουσιοδοτήσει τους δημάρχους και τους νομάρχες να πράξουν κατά το δοκούν όσον αφορά την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας δίνοντας τους το δικαίωμα να κλείνουν τις καντίνες όπου επιβάλλεται “θρησκευτικό” μενού ή τα μέρη, όπως οι πισίνες, όπου οι γυναίκες μπορούσαν να τα επισκεφθούν σε προβλεπόμενα μόνο ωράρια. Η ανοχή μηδέν φαίνεται πλέον εμπράκτως.

 

πηγή: hellasjournal

Share:

Leave a reply