0

Τσίπρας: Δεκτή η παραίτηση Καμμένου

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης  Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Δευτέρα, την ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης παγώνει κάθε άλλη κοινοβουλευτική εργασία, πράγμα που αφορά και την περίφημη τροπολογία Καμμένου για τα αντισταθμιστικά των F-16.

Υπενθυμίζεται ότι στην προ ολίγων ημερών συνέντευξή του στο OPEN, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Πάνος Καμμένος πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, τότε «προφανώς θα μετρηθούμε στη Βουλή» δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Μάλιστα -όπως διευκρίνισε- προφανώς θα γίνει πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Παράλληλα, είχε τονίσει πως εφόσον ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ζητήσει 151 ψήφους, ειδάλλως θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» γιατί, όπως εξήγησε, ακόμη «και αν δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, σίγουρα υπάρχει πολιτικό».

Αποτέλεσμα εικόνας για tsipras ΚΑΜΜΕΝΟΥ

 

Δείτε τι ορίζει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης:
1. Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Η Βουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδό εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Μετρώντας τα κουκιά
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Τσίπρας μέτρησε τα κουκιά και είδε πως έχει τους 151, ακόμα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής, καθώς οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετόν» και θα δώσουν στο σύνολό τους ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο θα πράξουν, ανεξάρτητα από τη στάση Καμμένου αλλά και το αιτιολογικό με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Ο λόγος για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι και Ελενα Κουντουρά.

Η τελευταία, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στη συνάντηση κατέστη απολύτως σαφής η στήριξή της στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η κυρία Κουντουρά θα παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα προαναφερθέντα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 4 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. φτάνουν στον αριθμό των 149. Σε αυτούς θεωρείται αυτονόητο πως θα προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αγγίζοντας, έτσι, το οριακό 150. Από εκεί και πέρα, ρόλο-«κλειδί» διαδραματίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Δανέλλης θα είναι αυτός που θα δώσει το «κλειδί» της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών. Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Σταύρο Θεοδωράκη επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας πως η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη για το «Μακεδονικό». Ουσιαστικά, ο κ. Δανέλλης αφήνει σε όλους τους τόνους να εννοηθεί πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αναγκάζοντας εκ των πραγμάτων τον κ. Θεοδωράκη να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Πηγή : parapolitika.gr

 

 

 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ