Συνταγές: Μοσχάρι λεμονάτο με πουρέ πατάτας!

Share:

Κάποια φαγητά, είναι κλασσικά. Δεν τα αλλάζεις, δεν τα πειράζεις, κρατάς τους πειραματισμούς και τις εμπνεύσεις σου στην άκρη και διατηρείς την συνταγή, όπως στην έμαθε η προηγούμενη γενιά. Κάποια φαγητά, είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι το μοσχάρι λεμονάτο.

Στο σπίτι μας, το μοσχάρι λεμονάτο σερβίερται πότε με πατάτες τηγανητές, πότε με μακαρόνια και πότε (ο αγαπημένος μου συνδυασμός) με πουρέ πατάτας πηρουνάτο. Η σαλτσούλα του είναι πηχτή στην κατσαρόλα και μπόλικη, ενώ το μοσχαράκι σιγομαγειρεύεται για ώρες ώστε να γίνει τρυφερό και να λιώνει στο στόμα. Το αρωματικό που του πηγαίνει? Τι άλλο από το λεμονοθύμαρο.

Μάλλον λόγω παιδικών αναμνήσεων, έχω συνδυάσει στο μυαλό μου το φαγητό αυτό με το Κυριακάτικο τραπέζι, οπότε το έφτιαξα την Κυριακή που μας πέρασε και μάζεψα την οικογένεια γύρω από την μεγάλη τραπεζαρία. Οι “μεγάλοι” ήπιαμε δροσερές μπύρες και οι μικροί έπεσαν με τα μούτρα στο φαγητό που θα δημιουργήσει τις δικές τους αναμνήσεις από Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια!

Συνταγή

Μοσχάρι Λεμονάτο με πηρουνάτο πουρέ πατάτας
Μερίδες: 5-6
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 10 λεπτά

Υλικά για το μοσχάρι
1 κιλό μοσχάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
χυμό από 3-4 λεμόνια
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
4-5 κλωναράκια θυμάρι ή λεμονοθύμαρο

Υλικά για τον πουρέ πατάτας
10 μεσαίες πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σοτάρουμε το μοσχάρι με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να σοταριστούν, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
  2. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή να εξατμιστεί το αλκοόλ για 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει ίσα-ίσα το κρέας, το θυμάρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το μοσχάρι να σιγοβράσει περίπου 1-1,5 ώρα.
  4. Παράλληλα φτιάχνουμε τον πουρέ. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με την φλούδα μέχρι να μαλακώσουν έως το κέντρο τους (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι, αφού έχουν βράσει 20 λεπτά).
  5. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με ελαιόλαδο (αρκετό) και αρχίζουμε να τις λιώνουμε με το πηρούνι. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί (μην το φοβηθείτε, χρειάζεται πάρα πολύ) και αλατοπιπερώνουμε. Τον κρατάμε κάπου ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
  6. Αφού έχει μαγειρευτεί το κρέας (το τσιμπάμε με ένα πιρουνάκι και πρέπει να είναι μαλακό), ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών 5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό και το αφήνουμε να μελώσει.

Σερβίρουμε μία γερή κουταλιά πουρέ σε κάθε πιάτο και βάζουμε από πάνω το λεμονάτο μοσχάρι με μπόλικη από την σαλτσούλα του!

πηγή: madameginger

Share:

Leave a reply