Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας Αλβανίας.

Share:

Την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας ανακοίνωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Άγκυρα,όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός.Επί τάπητος ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

«Συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε.Μόλις υπογράψαμε το κοινό έγγραφο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάνάντηση των δύο ηγετών.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Ράμα στην Άγκυρα,ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου στον συνομιλητή του θέμα τον Γκιουλενιστών που έχουν βρει καταφύγιο ή χρησιμοποιούν το αλβανικό έδαφος ως προγεφύρωμα για την Ευρώπη.Το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν,τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν «δείχνει» ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016,είχε ισχυρή παρουσία στην Αλβανία,κυρίως στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος,«συμφωνούμε με τις αλβανικές αρχές ότι η FETO (Γκιουλενιστές) συνιστά απειλή και για τις δύο χώρες.Με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην Αλβανία με όλα τα σχετικά ιδρύματα,συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Παιδείας».

Το τουρκικό Ιδρυμα Μαρίφ (Εκπαίδευσης) έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου στα Τίρανα,ενώ περίπου 100 Αλβανοί φοιτητές σπουδάζουν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και, όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν,η προβλέπεται εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής.

Παράλληλα,ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στα προγράμματα ανοικοδόμησης της Αλβανίας που έχει αναλάβει η Τουρκία,μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν πρόσφατα τη γειτονική χώρα.Η Τουρκία έχει αναλάβει την κατασκευή 522 οικιών και την ανέγερση ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου 150 δωματίων.Ταυτόχρονα,όπως είπε,βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για συντήρηση περίπου 500 μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Αλβανία.Μεταξύ αυτών και το περίφημο τέμενος Κουρσουνλού (Μολυβένιο Τζαμί),στη Σκόδρα.

Στον οικονομικό τομέα,ανέφερε ο κ. Ερντογάν,περίπου 600 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία,προσφέροντας 15.000 θέσεις εργασίας.Από την πλευρά του,ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για τη βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στη χώρα του.

πηγή: cnn

Share:

Leave a reply