Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο, κέρδη στις τράπεζες

Share:

Οριακά υψηλότερα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε στη διελκυστίνδα αντίρροπων δυνάμεων με το ταμπλό να κλείνει με μοιρασμένα πρόσημα και τις προσδοκίες για το κατά πόσον μπορεί να μείνει σε επαφή με τις 800 μονάδες χαμηλές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 781,99 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 775,35 μονάδων (-0,78%) και 788,75 μονάδων (+0,94%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 479 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,14%, στις 1.855,35 μονάδες, ενώ στο -0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.131,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,93% στις 456,26 μονάδες.

Είναι η δεύτερη ημέρα που η αγορά παραμένει στη ζώνη των 780 μονάδων, ακόμη και σήμερα που είχε στο πλευρό της τον τραπεζικό κλάδο. Οι πιέσεις στους τίτλους που “κράτησαν” στα επίπεδα την αγορά την προηγούμενη εβδομάδα δεν έλειψαν, με την τελική εικόνα του ταμπλό να αφήνει πολλά ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές στο Capital.gr, η αγορά δείχνει βαλτωμένη, όπως μαρτυρά και η συναλλακτική της δραστηριότητα, ανάμεσα σε ένα τοπίο αρνητικών βραχυπρόθεσμων εξελίξεων και θετικών μακροπρόθεσμων προοπτικών. Και μέχρι να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι επιπτώσεις των αρνητικών εξελίξεων (lockdown κ.λπ.), ουδείς μπορεί να πάρει μεγάλες θέσεις, τις οποίες και θα υπερασπιστεί σε κάποιο πτωτικό ξέσπασμα. Ωστόσο, το υγιές είναι ότι αρκετοί τίτλοι ξεχωρίζουν, είτε λόγω των επιχειρηματικών τους εξελίξεων είτε λόγω των αποτελεσμάτων που έδειξαν για ένα έτος, με σημαντικές πιέσεις σε όλα τα επίπεδα. Η επιλεκτικότητα αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς υπάρχουν κλάδοι που είτε στηρίχθηκαν είτε έχουν μπροστά τους ισχυρές προοπτικές, με βάση τις εκτιμήσεις για τη δομή και το μέγεθος της ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς ανακοίνωσε και τη συμφωνία με την Davidson Kampner για την πώληση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη (10,8 δισ.) η Alpha Bank μειώνει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα σε 24% και 13% από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020, αντίστοιχα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εστίαση δεν υπάρχει και στους άλλους τραπεζικούς τίτλους, ειδικά στην Πειραιώς, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσει στις ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, για άλλη μια φορά οι μετοχές των συστημικών τραπεζών αναδεικνύονται ως ένα σκοτεινό αλλά κομψό “Black Box”. Δυστυχώς η τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει για τις τραπεζικές μετοχές ότι ακόμα και η εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση της βραχυχρόνιας κίνησης των ελληνικών τραπεζών καταλήγει κάμποσες φορές σε οικονομικό Βατερλό. Η πιο ενδεδειγμένη τεχνική προσέγγιση των δύστροπων τραπεζικών τίτλων είναι μέσω των μεγαλύτερων διαγραμματικών χρονικών πλαισίων χρησιμοποιώντας τριημερήσια, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία charts που αφαιρούν τον “θόρυβο” και εντοπίζουν πιο εύκολα την τάση και το όποιο πριόνισμα του πατώματος ή της οροφής.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε, με την Aegean να είναι αυτή με τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έκλεισε στο -4,28%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Titan, Σαράντης, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Φουρλής.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα ανέκαμψε σήμερα με το +5,32% που σημείωσε, με τη Βιοχάλκο και την Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο 4,19% και 4% αντίστοιχα. Κέρδη 3,25% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή, η Εθνική έκλεισε στο +2,18%, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 1,36%, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς και Eurobank. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΧΑΕ.

πηγή: capital

Share:

Leave a reply