Σπάνιο εύρημα που κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστο από τη μανία της έκρηξης του Βεζούβιου

Share:

Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα που κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστο από τη μανία της έκρηξης του Βεζούβιου, αλλά και να διατηρηθεί για 20 αιώνες σχεδόν χωρίς αλλοιώσεις.

Ένα σχεδόν άθικτο άρμα, το οποίο διατηρεί ακόμη τις μεταλλικές λεπτομέρειες της κατασκευής, ήλθε στο φως στη Πομπηία, σε έπαυλη λίγο έξω από τη πόλη, η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Είναι ένα μοναδικά διατηρημένο εύρημα από τις κυριολεκτικά τελευταίες στιγμές της πόλης, όταν χιλιάδες άνθρωποι και ζώα πέθαναν επί τόπου.

Τα απανθρακωμένα ξύλινα δοκάρια της στέγης που από τύχη δεν έπεσαν στο άρμα για να το καταστρέψουν

Ο καθαρισμός του άρματος έπρεπε να γίνει με μεγάλη προσοχή για να μην διαταραχθεί το σπάνιο εύρημα

Το άρμα στην κατάσταση που βρέθηκε με τις μεταλλικές διακοσμήσεις εμφανείς

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τη διατήρηση μέσα στην τέφρα που φύλαξε κινητά αντικείμενα για 20 αιώνες.

Το εύρημα εντοπίστηκε σε κατοικία έξω από τα τείχη, στο βόρειο τμήμα της πόλης, σε περιοχή που τα τελευταία χρόνια υποφέρει από λαθρανασκαφές. Από καθαρή τύχη κάποιες τομές στο έδαφος που είχαν γίνει παράνομα δεν έπεσαν πάνω στο μοναδικό αυτό εύρημα, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Ο Μάσιμο Οζάνα, ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι η άμαξα ήταν η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές όπως αυτό.

“Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, η οποία εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο”, δήλωσε ο Οζάνα και πρόσθεσε ότι το άρμα θα “χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας όπως παρελάσεις και πομπές”.

Πρόκειται για ένα μεγάλο άρμα που χρησιμοποιείτο σε τελετές. Έχει τέσσερις ρόδες και μέρος του είναι σιδερένιο, ενώ κάποια διακοσμητικά είναι χάλκινα. Eχουν ακόμη διατηρηθεί ίχνη από οργανικά υλικά, όπως τα σχοινιά και κάποια υπολείμματα διακόσμησης με λουλούδια.

Το άρμα βρέθηκε πολύ κοντά σε στάβλο όπου το 2018 είχαν εντοπιστεί τρία άλογα, θύματα και αυτά της έκρηξης, ένα από τα οποία είχε πάνω του τα χαλινάρια του. Από τύχη, μάλιστα, το άρμα δεν καταστράφηκε από τα ξύλινα δοκάρια της στέγης, τα οποία κατέρρευσαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη, τονίζει ο φορέας διαχείρισης της Πομπηίας, γιατί όχι μόνο προσθέτει πολλά στην ιστορία του κτιρίου όπου βρέθηκε, αλλά και γιατί είναι μοναδικό δείγμα τουλάχιστον για την Ιταλία, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση.

Το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε “ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία”.

Η Πομπηία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Νάπολης, είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., που ήταν τόσο ισχυρή όσο η έκρηξη πολλών ατομικών βομβών μαζί.

Περίπου 2.000 με 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σχεδόν τα δύο τρία της αρχαίας πόλης έχουν έρθει στο φως. Τα συντρίμμια της δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τον 16ο αιώνα και οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου το 1750.

πηγή: anaskafi

Share:

Leave a reply