Σημαντική έκθεση με κειμήλια των Αγώνων του Κρητικού λαού κατά των Οθωμανών στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο.

Share:

Ξεκινά την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η έκθεση με τίτλο: «Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της Επανάστασης» που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.  Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση με κειμήλια των Αγώνων του Κρητικού λαού κατά των Οθωμανών, ντοκουμέντα και στοιχεία. Η έκθεση αυτή αναφέρεται σε τρεις αιματηρές επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη (1821, 1866, 1897) και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις ιδιωτικές συλλογές των Γεωργίου Μπαλαφούτη, Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, Ευτύχη Τζιρτζιλάκη και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.   Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις  το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, ενώ το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και το απόγευμα από τις 17:00 έως τις 21:00. Κάθε Σάββατο από τις 09:00 έως τις 14:00, ενώ την Κυριακή θα είναι κλειστά.   Παράλληλα με την έκθεση, θα γίνει, στις 6 Νοεμβρίου 2021, και ειδική ημερίδα, με τίτλο: «Επαναστάσεις και ξεσηκωμοί των Κρητών εναντίον του Οθωμανικού ζυγού τον 19ο αιώνα – Καταγραφές και Απηχήσεις στον Λόγο Κρητών δημιουργών».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη αναφερόμενη στις τρεις επαναστάσεις του Κρητικού λαού υπογράμμισε ότι: «Και οι τρεις υπήρξαν αιματηρές, αλλά η τελευταία, η επανάσταση του 1897, υπήρξε η αφορμή για να παραχωρηθεί στην Κρήτη καθεστώς αυτονομίας, με πρώτο ύπατο αρμοστή τον πρίγκηπα Γεώργιο. Μέχρι την Ένωση το 1913, οι Κρητικοί δεν ησύχασαν. Με πείσμα και σθένος εξακολουθούσαν να διεκδικούν τον αρχικό τους στόχο, να αποτελέσουν μέρος του Ελληνικού Κράτους».   Τον γενικό συντονισμό δημιουργίας εκθεσιακού χώρου, την εκπόνηση και εκτέλεση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης είχαν ο συντηρητής αρχαιοτήτων, μουσειολόγος Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Παντελής Φελέρης, συντηρητής αρχαιοτήτων, αρχιτέκτων, μουσειογράφος.    Επιστημονικοί συνεργάτες της έκθεσης είναι οι: Ζαχαρίας Αντωνάκης, Ιστορικός Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων του Π.Κ., Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.   Για την έκθεση συνεργάστηκαν ακόμα στα γραφιστικά ο Φοίβος Παπαγεωργίου, στις ειδικές κατασκευές ο Αθανάσιος Τσουπάκης και στον σχεδιασμό εντύπου η Μαρία Στέφωση.

πηγή: voltarakia

Share:

Leave a reply