Σε δοκιμαστική λειτουργία το ένα καλώδιο της μικρής διασύνδεσης Πελοποννήσου με Κρήτη

Share:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ στις, 23 Δεκεμβρίου 2020,η ηλέκτριση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου που διασυνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα,το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Η ολοκλήρωση της 24ωρης δοκιμαστικής ηλέκτρισης σηματοδοτεί μια ιστορική επιτυχία για τον Διαχειριστή και τις ανάδοχες εταιρείες,καθώς ανταπεξήλθαν με αποτελεσματικότητα και τεχνική επάρκεια σε σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις,υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αντίστοιχα διεθνή έργα.Σημειώνεται ότι το ανατολικό κύκλωμα της διασύνδεσης,το οποίο ηλεκτρίστηκε σήμερα,απαρτίζεται από τα εξής επιμέρους έργα:

  1. Υποβρύχιο καλώδιο 132 χλμ ανάμεσα σε Χανιά και Νεάπολη Λακωνίας (ανάδοχη εταιρεία PRYSMIAN).
  2. Υπόγεια καλώδια 42 χλμ σε Κρήτη και Πελοπόννησο (ανάδοχες εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. και FULGOR Α.Ε).
  3. Νέος υποσταθμός στην Ανατολική Πελοπόννησο και αναβάθμιση του υφιστάμενου υποσταθμού στα Χανιά (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.).

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποκαλείται η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται:

  • Για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.)
  • Για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (132 χλμ).
  • Για τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (βάθος 1.000 μέτρων).

Το έργο περιλαμβάνει,επίσης,σημαντικές διαχειριστικές προκλήσεις,καθώς η νέα διασύνδεση εκτείνεται από τη Μεγαλόπολη έως τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης,περιλαμβάνοντας οκτώ πόλεις στον σχεδιασμό του.Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ ήρθε σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και αρμόδιες αρχές,προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν οχλήσεις και να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις,όπως υπογειοποιήσεις γραμμών μεταφοράς όπου αυτό κατέστη δυνατό.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 356 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου σημαίνει ότι μια υποδομή στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Κρήτη,αλλά για ολόκληρη τη χώρα,βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση.Πρόκειται για ένα ορόσημο στο πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ που καταλαμβάνουν κεντρική θέση στον σχεδιασμό μας,καθώς αποτελούν καθώς αποτελούν πραγματικά πράσινα έργα με πολύ θετικό αποτύπωμα όχι μόνο περιβαλλοντικό,αλλά και κοινωνικοοικονομικό.Γι αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει την επιτάχυνση των έργων αυτών,τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης,ανέφερε σχετικά: «Η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι γεγονός.Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής ηλέκτρισης μπορούμε πλέον να μιλάμε με βεβαιότητα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Κρήτης.Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που κατορθώσαμε να ηλεκτρίσουμε τη “διασύνδεση των ρεκόρ” ακριβώς δύο χρόνια μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.Αυτό το κατορθώσαμε χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων μας, παρά τις αντιξοότητες και τις τεχνικές προκλήσεις.Με την έγκαιρη υλοποίηση των εμβληματικών έργων του,ο ΑΔΜΗΕ κερδίζει το στοίχημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε πείσμα της πανδημικής κρίσης».

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Σε ηλέκτριση του πρώτου από τα δύο καλώδια Πελοπόννησος-Κρήτη (εκείνο της η Prysmian Powerlink) έχει προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ και τις ημέρες αυτές λειτουργεί τη διασύνδεση σε δοκιμαστικό επίπεδο.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ολίγων ημερών (και πάντως εντός του 2020 όπως είχε δεσμευθεί ο Διαχειριστής) η επίσημη ανακοίνωση για την ηλέκτριση του καλωδίου αυτού.

Το δεύτερο καλώδιο αναμένεται να ποντιστεί και ηλεκτριστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους,ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Η συνολική απόσταση της διασύνδεσης Πελοπόννησος-Κρήτη φτάνει τα 132 χιλιόμετρα,από τα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας.Με τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης,ύψους 356 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους,θα καλυφθεί το 34% των αναγκών.Οι διαδικασίες πόντισης και προσαιγιάλωσης του καλωδίου πραγματοποιήθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος,παρά την πανδημία,και εντός των επόμενων ημερών η νέα γραμμή θα μεταφέρει και επίσημα,για πρώτη φορά στην Κρήτη,φορτία υψηλής τάσης (150kV).

Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE,τα οποία ποντίστηκαν σε βάθος 1000 μέτρων,κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Αναφερόμενοι στα οφέλη της διασύνδεσης σε συνδυασμό με το «μεγάλο καλώδιο»,κύκλοι του ΑΔΜΗΕ είχαν υπογραμμίσει προ ολίγων εβδομάδων ότι «η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα,διασφαλίζοντας ασφαλή και καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.Με την ολοκλήρωσή της,οι ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 300-400 εκατ. ευρώ και οι ρύποι CO2 στο νησί θα μειωθούν κατά 60%».

πηγή: energypress

Share:

Leave a reply