Ρώμη: Το Κολοσσαίο αποκτά νέα hi-tech αρένα

Share:

Η αρένα του Κολοσσαίου στη Ρώμη, όπου κάποτε οι μονομάχοι πολεμούσαν μεταξύ τους αλλά και με άγρια ζώα, πρόκειται να αποκατασταθεί και να ανακτήσει την παλιά της «δόξα».

Η Milan Ingegneria, μια εταιρεία δομικής μηχανικής και αρχιτεκτονικής, κέρδισε την προσφορά ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου για την αρένα, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου», όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Το 2023, θα έχουμε και πάλι το μεγαλείο του Κολοσσαίου με την αρένα του», πρόσθεσε ο Franceschini. Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που ολοκληρώθηκε υπό τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., είχε ξύλινο πάτωμα καλυμμένο με άμμο, που χτίστηκε πάνω από ένα δίκτυο από σήραγγες και δωμάτια, όπου περίμεναν μονομάχοι και ζώα πριν μπουν στην αρένα. Το δάπεδο αυτό όμως αφαιρέθηκε στα τέλη του 1800, όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές στα υπόγεια του κτηρίου. Ο υπόγειος χώρος άνοιξε για το κοινό το 2010 και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να δουν τις σήραγγες όταν κοιτάζουν κάτω από τις σειρές καθισμάτων.

Ο Franceschini είπε ότι το δάπεδο θα είναι βιώσιμο και εύκολα διαχειρίσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να αφαιρεθεί εάν αλλάξουν στο μέλλον τα σχέδια για το Κολοσσαίο, το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενεί έως και 60.000 θεατές. Η σκηνή θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόσθεσε ο Franceschini. «Είναι ένα φιλόδοξο έργο που θα βοηθήσει στη διατήρηση και προστασία του μνημείου και θα βελτιώσει τη χρηστικότητά του», είπε.
Η ιδέα της ανοικοδόμησης της αρένας του Κολοσσαίου, του μεγαλύτερου αμφιθεάτρου που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον αρχαιολόγο Daniele Manacorda το 2014. Η ιδέα υποστηρίχθηκε από τον Franceschini, ο οποίος είπε τότε ότι η αρένα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για αναπαράσταση των μαχών των μονομάχων.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, τα πλήθη γέμιζαν το Κολοσσαίο για να παρακολουθήσουν τους μονομάχους απέναντι σε άγρια ζώα όπως αρκούδες, τίγρεις, ελέφαντες και ρινόκερους. Το 2014, το μνημείο υποβλήθηκε σε αποκατάσταση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, χορηγία της πολυτελούς μάρκας Tod’s. Το Κολοσσαίο άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την περασμένη Δευτέρα μετά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία. Πριν από την πανδημία, περίπου 3.000 άτομα μπορούσαν να το επισκεφτούν ταυτόχρονα. Προς το παρόν, οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται ανά γκρουπ των 14 ατόμων και με ένα 15λεπτο διαφορά μεταξύ τους.

πηγή: lifo

Share:

Leave a reply