Ρεβίθι με κάστανο! Απίστευτος γευστικός συνδυασμός που γίνεται γνωστός από τον παραδοσιακό οικισμό Καστάνιτσα στις πλαγιές του Πάρνωνα

283
0
Share:

Θα εκπλαγείτε πολύ ευχάριστα το πόσο ταιριαστός συνδυασμός είναι το ρεβίθι με το κάστανο, καθώς και τα δύο ξεκινούν με μια γλυκιά, αμυλώδη αίσθηση θαλπωρής, αλλά έχουν επαρκώς διαφορετικές γευστικές ταυτότητες, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται εξαιρετικά σε ένα comfort food πιάτο που αν και πρωτότυπο, το αισθάνεσαι οικείο!

Η συνταγή ρεβίθια με κάστανα, γεννήθηκε στη μαγευτική Καστάνιτσα Αρκαδίας, ένα παραδοσιακό Τσακώνικο οικισμό σε υψόμετρο 850μ. στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Δε χρειάζεται και οργιώδη φαντασία να καταλάβει κανείς ότι στην Καστάνιτσα, παράγουν πολλά κάστανα, άλλωστε είναι αρκετά προβελημένη και η τοπική Γιορτή του Κάστανου, μια συνταγή για ρεβίθια με κάστανο που βέβαια είναι ένας πρωτότυπος τρόπος να προβάλλουν και να πουλήσουν το τοπικό τους προϊόν. Τα ρεβίθια με κάστανο, είναι για μένα ένα απ’ αυτά “τα έξυπνα πιάτα” που οφείλουν να δημιουργήσουν και να προβάλλουν όλοι οι τόποι που παράγουν μια πρώτη ύλη, προκειμένου να την τιμήσουν και να την αναδείξουν μέσα απ’ τη γαστρονομία, να την βάλουν στο στόμα του επισκέπτη με ένα νέο, αναπάντεχο τρόπο.

 

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Μια συνταγή χειμωνιάτικη, στη λογική comfort food, χορταστική, θρεπτική, με οικεία αίσθηση παρόλο του ότι ο συνδυασμός είναι νέος για τους περισσότερους, γεμάτη θαλπωρή και γλυκές γεύσεις. Και vegan! Εύκολη στη παρασκευή, με λίγο κόπο στο ξεφλούδισμα των κάστανων. Παίρνει αρκετή ώρα (8 ώρες μούλιασμα στα ρεβίθια + 2 ώρες βράσιμο + 1 ώρα στο φούρνο) αλλά έχει ελάχιστη δουλειά εκ μέρους του μάγειρα. Ο συνδυασμός μπορεί να λειτουργήσει και σε σούπα, αν επιλέξουμε, κρατώντας περισσότερα υγρά και πολτοποιώντας μέρος των ρεβιθιών και του κάστανου.

Υλικά για 4 άτομα

300-400 γρ. ρεβίθια ξερά
300 γρ,. κάστανα (ζυγισμένα νωπά με το κέλυφος)
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
30 γρ. ντοματοπελτέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στον πολυκόφτη
1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
70 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

1. Μουλιάζετε τα ρεβίθια (αποβραδίς)

Βάζετε τα ξερά ρεβίθια σε 2 λίτρα κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον 8 ώρες.

 

2. Βράζετε τα ρεβίθια

Σε κατσαρόλα βάζετε τα ρεβίθια να βράσουν στο νερό που μούλιασαν, προσθέτοντας επιπλέον μισό λίτρο νερό και μια κουταλιά σούπας αλάτι. Θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 2 ώρες περίπου, μέχρι να είναι επαρκώς μαλακά για να τα μασάτε με άνεση, αλλά χωρίς να μελώσουν. Δεν ξαφρίζετε στην αρχή, απλά φροντίζετε να μείνει λίγο νερό (250 ml περίπου). Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα ρεβίθια βέβαια, γλιτώνετε 1 ώρα βράσιμο και όλο το μούλιασμα.

 

3. Βράζετε τα κάστανα & τα καθαρίζετε

Αν δεν πάρετε έτοιμα καθαρισμένα κάστανα, που σας το προτείνω για να γλυτώσετε όλη τη κουραστική διαδικασία καθαρίσματος, θα ξεκινήσετε με το να χαράξετε όλα τα κάστανα με κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια θα τα βράσετε για 20’ σε νερό με 1 κ.γ. αλάτι μέσα. Τα αποσύρετε και τα ρίχνετε σε νερό παγωμένο για να διευκολύνει το καθάρισμα μετά, να μην καείτε. Μόλις καταλαγιάσει η θερμοκρασία τους αρχίζετε να καθαρίζετε τα κάστανα αφαιρώντας το κέλυφος και αν είναι εφικτό και το εσωτερικό χνουδωτό κάλυμμα. Πολύ συχνά και ανάλογα με τα κάστανα, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να τ’ αφήσετε έτσι όπως είναι μια και με το μαγείρεμα «θα χαθεί», με την έννοια ότι δεν θα μας ενοχλεί στο μάσημα. Σημειώνω ότι ο πιο βολικός τρόπος να βγει το κέλυφος είναι κόβοντας τον αφαλό του κάστανου, δηλαδή τη βάση του. Εναλλακτικά μπορείτε και να τα ψήσετε στη θράκα, αν υπάρχει, αντί να τα βράσετε δίνοντάς τους μια πιο τραγανή αίσθηση στο τελικό πιάτο.

 

4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας

Σε κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι από πολυκόφτη να σοταριστεί. Προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο και τη δάφνη με το δεντρολίβανο να βγάλουν τ’ αρώματά τους. Μετά από 5 λεπτά προσθέτετε τη σάλτσα τριμμένης ντομάτας, τον ντοματοπολτό και αλατοπίπερο, ανακατεύετε για 2 λεπτά και αφαιρείτε απ’ το μάτι. Αν είναι ξινή η σάλτσα σας απ’ τις ντομάτες, μπορείτε να προσθέσετε και μια κοφτή κουταλιά γλυκού ζάχαρης.

 

5. Ψήνετε το φαγητό

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC πάνω-κάτω. Αν χρησιμοποιήσετε κεραμικό σκεύος (π.χ. γιουβέτσι), αφήστε το μέσα κατά τη προθέρμανση, ώστε να είναι καυτό πριν μπει το φαγητό μέσα του. Όταν ο φούρνος σας είναι καυτός, ρίχνετε μέσα στο ταψί ή το γιουβέτσι τα ρεβίθια με το νερό που περίσσεψε (περίπου 250 ml. – αν περίσσεψε παραπάνω, κρατείστε το επιπλέον). Στη συνέχεια ρίχνετε τη σάλτσα. Ανακατεύετε και βάζετε μέσα στο φούρνο για 30’ χωρίς τα κάστανα. Στη μισή ώρα το ξαναβγάζετε, αφαιρείτε τις δάφνες και προσθέτετε τα κάστανα. Ανακατεύετε, βλέπετε αν χρειάζονται επιπλέον υγρά για την τελευταία μισή ώρα στο φούρνο και συμπληρώνετε αναλόγως με ζουμί από ρεβίθια, ή βραστό νερό ή ελαιόλαδο εφόσον θέλετε παραπάνω. Ξαναβάζετε το φαγητό μέσα στο φούρνο και σε μισή ώρα είναι έτοιμο, καθώς έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και έχει μείνει μια πηχτή σάλτσα.

Σερβίρισμα:

Όταν το φαγητό βγει έτοιμο απ’ το φούρνο, είναι πολύ καυτό για να φαγωθεί αμέσως. Θα πρέπει να περιμένετε περί τα 15’ για να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να αναδειχθούν οι γεύσεις.

 

πηγή: caruso

Share:

Leave a reply