0
«Η Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 υπήρξε μια μέρα ορόσημο για τον Δήμο μας και ιδιαίτερα για την Τ.Κ. Κρυονερίου. Μετά από 25 χρόνια διεκδικήσεων τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου, την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο Σικυωνίων, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2-3 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας & Τεχνολογίας , κ. Χρίστου Δήμα, χάρη στην καταλυτική παρέμβαση του οποίου οι διεκδικήσεις μας τελεσφόρησαν. Με την παρούσα χρηματοδότηση θα αναβαθμιστεί περαιτέρω το τηλεσκόπιο αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες του, και οδηγώντας σε αρκετές και σημαντικές επιστημονικές συνεργασίες, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Εκτός αυτού, θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον και οι υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο του Αστεροσκοπείου (κατασκευή πλανητάριου) αλλά και ήπιας μορφής αναπλάσεις.
Έτσι, το κοινό της ευρύτερης περιοχής και ειδικά τα παιδιά, θα έρθουν κοντά στην επιστήμη της Αστρονομίας, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από σχολεία όλης της χώρας. Επίσης, θα αποτελέσει αφετηρία για μια νέα αναπτυξιακή εποχή στο Δήμο μας καθώς θα υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις επιστημονικού τουρισμού, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου και ταυτόχρονα στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.
Αξίζει , ωστόσο, να αναφερθεί, ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου δεν είχε υποβαθμιστεί, κι αυτό αποδεικνύεται από τις διακρίσεις που μέχρι τώρα έχει λάβει. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, φρόντιζαν να αναδεικνύουν, να προβάλλουν και να ζωογονούν το χώρο του Αστεροσκοπείου. Στις εκδηλώσεις ανοιχτών θυρών, που διοργανώνονταν, παρευρίσκονταν επιστήμονες, επισκέπτες και αρκετοί ερασιτέχνες αστρονόμοι με τα τηλεσκόπια τους, οι οποίοι βοήθησαν το κοινό να παρατηρήσει τα αστέρια. Διοργανώνονταν συναυλίες που προσέλκυαν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από τις γύρω περιοχές, καθιστώντας την περιοχή μας πόλη έλξης. Συγκεντρώνονταν μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής και άλλων περιοχών για να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τον κόσμο της Αστρονομίας. Δράσεις, με άξονα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται.
Σε συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΕΑΑ Καθηγητή Μ. Πλειώνη και τον Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ δρομολογήθηκε η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των φορέων μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, τον Υφ. Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρ. Δήμα, που έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου αλλά και τον Περιφερειάρχη κ. Παν. Νίκα για την τόσο σημαντική παρέμβασή του στο Δήμο μας.»

You may also like

Comments

Leave a reply