Περί Αγροτικού: Κάποιοι στην χώρα μας φαίνεται θέλουν οι κτηνοτρόφοι να λειτουργούν σε καθεστώς «παρανομίας».

Share:

Παραμένει το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων παρά την σχετική νομοθεσία. Κάποιοι στην χώρα μας φαίνεται θέλουν οι κτηνοτρόφοι να λειτουργούν σε καθεστώς «παρανομίας».

Όπως δηλώνει η κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη, «για το χρονικό διάστημα 2012-2021 για τις 125.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εκδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα μόλις 15.136 άδειες στάβλων. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην Αττική, όπου για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν χορηγηθεί μόλις 376 άδειες. Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, από τους 225 υποβληθέντες φακέλους εκδόθηκαν μόνο 29 σε εννέα χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω το 90% περίπου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Αττική, δεν μπορούν να κάνουν χρηματοδοτικά Σχέδια Βελτίωσης, δεν μπορούν να έχουν αγροτικά ευεργετήματα, όπως ρεύμα, δεν μπορούν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους με οικοτεχνία, ενώ υπόκεινται σε εκβιασμούς για τα ζωικά προϊόντα διότι βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας.

Οι νόμοι 4056/2012 και 4711/2020 δεν βοήθησαν τελικά όσο αναμένονταν τις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα με το νόμο Βορίδη (4711/2020) οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι είτε θα ξαναϋποβάλλουν αιτήσεις, με επιπλέον δαπάνες και ταλαιπωρία, είτε να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. Επίσης σε ελέγχους μπαίνουν υπερβολικά πρόστιμα και αν δεν πάρουν άδεια σταβλισμού τους κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και ουσιαστικά τους βγάζει εκτός επαγγέλματος.

Επίσης στα πρόχειρα καταλύματα δεν αφήνει τους κτηνοτρόφους να πάρουν αλμεκτήρια. Το τραγικό για τον κλάδο είναι ότι αφαιρεί από τον κτηνοτρόφο, ειδικά της νέας ηλικίας, το δυνατότητα να πάρει άδεια καινοτομίας για την εκτροφή του. Μετά κάποιοι λένε ότι στην Ελλάδα οι παραγωγοί δεν θέλουν να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες.

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός, σε δηλώσεις του με αφορμή ερώτηση ακροατή αναφέρθηκε σε κάποιο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση και μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα. Εμείς ψάχνουμε αυτό το σχέδιο νόμου και δεν μπορούμε να το βρούμε. Δεν γνωρίζουμε καμιάς μορφής διαβούλευση με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας, ούτε έχει κληθεί κάπου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέριας Αττικής να συμμετέχει για την συζήτηση για αδειοδότηση των στάβλων». Μιλώντας η κ. Μάγδα Κοντογιάννη για το θέμα των βοσκοτόπων, τονίζει ότι υπάρχουν εκτάσεις στην Αττική που μπορεί να γίνουν βοσκότοποι. Όμως χρειάζεται και ένα πρόγραμμα επιδότησης ζωοτροφών (κάτι αντίστοιχο με τα νησιά του Αιγαίου).

πηγή: agrotypos

Share:

Leave a reply