Περί Αγροτικού: Επανάσταση στην καλλιέργεια πατάτας με την αναµονή υβριδίων και νέου υλικού σποράς!

Share:

Πέρα από την αγενή αναπαραγωγή (κονδύλους) τα φυτά πατάτας παράγουν και βοτανικούς σπόρους (True Potato Seed – TPS), στους καρπούς που προκύπτουν από τα γονιµοποιηµένα άνθη του φυτού. Αυτοί ακριβώς οι σπόροι τράβηξαν το ενδιαφέρον των Ολλανδών που επικεντρώνουν τις έρευνές τους στη δηµιουργία νέων ποικιλιών οι οποίες θα αναπαράγονται µε αυτό το νέο τρόπο.

Με τη βοήθεια του Πανεπιστηµίου του Wageningen, δύο ολλανδικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πατατοπαραγωγή, η Solynta και η Aardevo, δηµιούργησαν για πρώτη φορά υβρίδια πατάτας και χάρη στη γενετική οµοιοµορφία του σπόρου (TPS) που αυτά προσφέρουν, ετοιµάζονται να εισάγουν µέσα στα επόµενα δύο χρόνια στην αγορά το νέο προϊόν που θα επιτρέπει τη φύτευση 1 εκταρίου µε 25 γραµµάρια σπόρου έναντι 2,5 τόνων πατατόσπορου που χρησιµοποιείται τώρα.

«Αυτή η νέα πραγµατικότητα θα φέρει την επανάσταση στην καλλιέργεια πατάτας, ιδιαίτερα στις υπό ανάπτυξη χώρες, όπου οι ασθένειες και το κόστος αγοράς των κονδύλων δυσχεραίνουν την παραγωγή. Οι µικροσκοπικοί σπόροι θα µεταφέρονται ευκολότερα, θα µπορούν να συντηρηθούν για µεγάλα διαστήµατα χωρίς ειδικά ψυγεία και θα είναι απαλλαγµένοι από ασθένειες», αναφέρει ο Pim Lindhout, υπεύθυνος του R&D τµήµατος της Solynta.

Ρηχά µάτια και υψηλό ποσοστό ξηράς ουσίας για βιομηχανική επεξεργασία

Tα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος για τις πατάτες μεταβάλλονται ανάλογα µε την κατεύθυνση της καλλιέργειας. Ο παγκόσμιος κατάλογος αριθμεί σήμερα πάνω από 4,5 χιλιάδες ποικιλίες πατάτας από 102 χώρες. Για να επιλέξει ανάμεσά τους, ο παραγωγός θα πρέπει να λάβει υπόψιν του, πέρα από την καλή απόδοση και καλλιεργητική συμπεριφορά που θα προσφέρουν, την κατεύθυνση της καλλιέργειας, καθώς το τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νωπή κατανάλωση, βιομηχανική επεξεργασία, παραγωγή αμύλου, οινοπνεύματος και σαν κτηνοτροφή. Τα γνωρίσματα μιας ποικιλίας που θα «προδιαγράψουν» και την τελική χρήση των παραγόμενων κονδύλων ονομάζονται χαρακτηριστικά ποιότητας .

Για νωπή κατανάλωση

Η απαίτηση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων νωπής κατανάλωσης διαμορφώνονται σε μεγάλο από τους ίδιους τους καταναλωτές και τις διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση για συσκευασμένα, προπλυµµένα και έτοιμα για άμεση κατανάλωση λαχανικά. Για να ακολουθήσουν αυτή τη νέα τάση, οι πατάτες θα πρέπει να έχουν λεπτή φλούδα για να µην χρειάζονται ξεφλούδισμα, ρηχά µάτια για να µην κατακρατούν χώμα και ομοιόμορφο μέγεθος και σχήμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα που επηρεάζεται από την προτίμηση των καταναλωτών είναι το χρώμα της φλούδας και της σάρκας του κονδύλου. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη ευρείας αποδοχής, εδώ και χρόνια, χαίρουν οι λευκοκίτρινες πατάτες, ενώ σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής μεγάλο ποσοστό των πατατών που διακινείται στην αγορά έχουν έντονα χρώματα (κόκκινο, µοβ, µαύρο). Επιπροσθέτως, προαπαιτούμενο θεωρείται πλέον η μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι, η αποτροπή βλάστησης (μεγάλο διάστημα λήθαργου) αλλά φυσικά και η γεύση, η υφή (κερώδης έως αλευρώδης) και η μαγειρική ποιότητα (πχ να µην μαυρίζει στο τηγάνισµα-βράσιµο).

Για βιομηχανική επεξεργασία

Οι πατάτες που διοχετεύοντα στη βιομηχανία, προορίζονται συνήθως για παραγωγή τηγανιτών πατατών (French fries) και τσιπς. Και σ’ αυτή την περίπτωση μεγάλη βάση δίνεται σε χαρακτηριστικά όπως τα ρηχά µάτια, για να µην «χάνεται» προϊόν µε το ξεφλούδισμα και το σχήμα, όπου οι επιμήκεις πατάτες προτιμώνται για τηγάνισμα, ενώ οι στρογγυλές επιλέγονται για τα τσιπς. Καίριας σημασίας για την επεξεργασία είναι το ποσοστό ξηράς ουσίας (DMC) που περιέχεται στον κόνδυλο (ελάχιστο αποδεκτό για τσιπς είναι 20% ενώ για τις τηγανιτές πρέπει να κυμαίνεται από 19,5% έως 25%). Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επίπεδα σακχάρων αφού στις υψηλές θερμοκρασίες επεξεργασίας επηρεάζουν το χρώμα και την γεύση.

Να σημειωθεί ότι, τα χαρακτηριστικά αυτά των ποικιλιών, που συνήθως αναγράφονται στους καταλόγους των εταιρειών εκτός από τη γενετική βάση που έχουν, επηρεάζονται ως ένα βαθμό και από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καλλιεργητικές φροντίδες και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στον αγρό.

Αναλυτικά ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

 

 

πηγή: agronews

Share:

Leave a reply