Ο “εφιάλτης” της Τουρκίας υπεγράφη, Ελλάδα και Αίγυπτος  υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

Share:

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο, στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Όπως διευκρινίζουν ελληνικές διπλωματικές, η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι: «Τώρα η συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ βρίσκεται στον κάλαθο σκουπιδιών».

 

Σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Όπως επισημαίνουν, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

 

Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν σε τμηματική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ (μπλε γραμμή) νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτελειώνοντας έτσι την έκνομη και άκυρη συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της ελληνικής πολιτικής έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το παράνομο και άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Σαράτζ, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική. Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα της ψευδοσυμφωνίας Τουρκίας – Σαράτζ

Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας – Σαράτζ.

Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Απόδειξη ότι οι Τούρκοι είναι παράνομοι

Πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Η Λιβύη «δέθηκε» στη νομιμότητα

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε, αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, Τουρκία και Λιβύη (σ.σ. κυβέρνηση Σαράτζ) να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο

Επτασφράγιστο μυστικό η επίσκεψη

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο την Πέμπτη, για την υπογραφή της ΑΟΖ, είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό. Μόνο όταν το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πλησίαζε να προσγειωθεί στο Κάιρο έγινε γνωστό ότι, «στην Αίγυπτο μεταβαίνει αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας». Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι», προσθέτοντας ότι, «βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου». Ο Νίκος Δένδιας συνηθίζει τις «αιφνιδιαστικές» πτήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι «αιφνιδιαστικά» επισκέπτεται και την Κυρηναϊκή (Ανατολική Λιβύη) για συνομιλίες με τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής παράταξης.

 

tribune

Share: