«Οι λύσεις μας είναι στη φύση»

Share:

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση της με τον φυσικό κόσμο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: παρά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις όλα εξαρτώνται πλήρως, από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για την υγεία, το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, την ενέργεια κλπ. Το σύνθημα «Οι λύσεις μας είναι στη φύση» τονίζει την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός μέλλοντος ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία “Βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προέλευσης, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Επίσης, περιλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και οικοσυστημάτων. Στη βιολογική ποικιλότητα περιλαμβάνεται, τέλος η ποικιλότητα των γονιδίων μέσα και μεταξύ των ειδών.”
Η περιοχή της Αργολίδας αλλά και ο Δήμος μας παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλομορφία και σπάνια βιοποικιλότητα την οποία και επιβάλλεται να την αναδείξουμε. Ο υδροβιότοπος, η Ακροναυπλία, το Βιβάρι, το όρος Αραχναίο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός οδηγού για την βιοποικιλότητα της Αργολίδας με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της αλλά και των επισκεπτών μέσα από τη γνωριμία των οικοτόπων και του περιβάλλοντος της. Ενας οδηγός που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη σε τόπους τόσο κοντινούς αλλά για πολλούς άγνωστους, σε οικοσυστήματα μοναδικά. Η γνωριμία με τη χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής θα οδηγήσει στην γνώση και κατανόηση της αξίας των οικοτόπων, στη διατήρηση των ειδών και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο και το μέσο πίεσης για την προστασία της βιοποικιλότητας της Αργολίδας, της Ελλάδας και του πλανήτη.

H διατήρηση της βιοποικιλότητας και η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει σταθερή μας αξία και διεκδίκηση, μιας και η βιοποικιλότητα παίζει το βασικότερο ρόλο στη ζωή μας και αποτελεί τον απαραίτητο πόρο όχι μόνο για την επιβίωση του είδους μας, αλλά και για την πνευματική του εξέλιξη, την πολιτισμική και οικονομική του ανάπτυξη.

Γιώργος Χατζόπουλος

πηγή: argolikeseidhseis

 

Share:

Leave a reply