1

ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, 17-18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Συκιά Κορινθίας, Sikyon Beach, στην αυλή της Βίλας Σικελιανού.

19:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

• Παρουσίαση, Σύντομες ομιλίες:

Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας: Ο Χρήστος Χωμενίδης σε νεαρή ηλικία τάραξε τα νερά της ελληνικής λογοτεχνίας με «το Σοφό Παιδί». Μέχρι την έκδοση του «Φοίνικα» ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα. Το τελευταίο του βιβλίο είναι εμπνευσμένο από τον έρωτα και τη ζωή του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ.

Μαριέττα Μινώτου, πανεπιστημιακός: Η Μαριέττα Μινώτου είναι Λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Στην παρουσίαση με τίτλο Άσβεστες μνήμες, Άγγελος Σικελιανός, “Ποιητικά βαφτίσια” το 1932, αναφέρεται σε βιωματικές εμπειρίες και παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα της οικογενείας Μινώττου που αφορούν στον Άγγελο Σικελιανό και το ποίημα «Το βρέφος» που έγραψε για το βαφτιστήρι του.

Νέλλη Λάβδα, φιλόλογος: Η Νέλλη Λάβδα-Λινάρδου, αιρετή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρέτησε επί χρόνια τον τόπο της και σήμερα στον τόπο καταγωγής του πατέρα της, προσεγγίζει τον μεγάλο μας ποιητή με θέμα: «Ο δικός του Άγγελος».

• Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών. Ποιητικός διάλογος
Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ανοιχτό θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης» στη μαρίνα Ξυλοκάστρου

19:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

19:45 Παρουσίαση, Χαιρετισμοί,

20:15 Σύντομες ομιλίες Συντονιστής Σωτήρης Κοκκωνάκης, φυσικός, συγγραφέας, Α/πρόεδρος Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων.

Εισαγωγή: Σικελιανός – Εύα Πάλμερ – Δελφική Ιδέα

Ομιλητές

  • Σώκος Γιάννης, Επικοινωνιολόγος, Λογοτέχνης: Σικελιανός – Ξυλόκαστρο, πηγές ποιητικής έμπνευσης
  • Δημοπούλου Σωτηρία, Πολιτισμολόγος – συγγραφέας: Η ιδεολογία και η κοσμοθεωρία του Σικελιανού, μέσω της ανάλυσης του ποιήματος «Γιατί βαθιά μου δόξασα»
  • Μεθενίτης Παύλος, συγγραφέας: «Ο δισθανής» Ένα πρωτότυπο διήγημα βασισμένο σε γνωστό ανέκδοτο του Νίκου Καζαντζάκη 21: 30 Συναυλία «Ελλάδας εγκώμιον»

Ο συνθέτης και μαέστρος Παναγιώτης Θεοδοσίου παρουσιάζει μια μουσική παράσταση 70’ που ετοίμασε με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων του Ελληνικού έθνους με αναφορές στη μουσική της Ελλάδας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Συμμετέχει ο μαέστρος και σολίστ βιολιού Αλέξανδρος Χαλάψης

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ειδικό Σχολείο Συκιάς

10:00 – 12:00 Δρώμενα: Εργαστήριο Υφαντικής

Με αφορμή την αγάπη της Εύας Πάλμερ στην Υφαντική, τα παιδιά καλούνται να προσεγγίσουν την αρχαία Τέχνη και να μάθουν τα μυστικά της υφαντικής με σύγχρονους μικρούς αργαλειούς. Επιμέλεια: Ελίνα Μενούνου, Παιδαγωγός.

«Μια βραδιά στην παραλία της Συκιάς»

19:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

20:00 Σύντομες παρουσιάσεις

  • Ελίνα Μενούνου, Η Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης παρουσιάζει το έργο και τις εκδηλώσεις του Δήμου που αφορούν στο έργο του Άγγελου Σικελιανού.
  • Θεώνη Τσόκου, Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Συκιάς «Άγγελος Σικελιανός» θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωση για τη δράση του Συλλόγου.
  • Κώστας Σταθόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Θαλερού «Άγγελος Σικελιανός»
  • Νέλλη Λάβδα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσιάζει τις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

21:00 Μουσική Εκδήλωση: «…μνήμες μουσικές από την Ελλάδα που αγαπήσαμε!» Κουαρτέτο από το «Καλογεροπούλειο Ίδρυμα» Κορίνθου παρουσιάζει τραγούδια των Αττίκ, Πολυμέρη, Σακελλαρίδη κ.ά. Ερμηνεύουν: η σοπράνο της Εθνικής Λυρικής σκηνής Κάτια Πάσχου, και οι Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Κων/νος Ρίσκας, Δημήτρης Μαύρος.

You may also like

1 Comment

  1. […] δήμο και έδειξαν μεγάλη εξωστρέφεια, μίλησε για τις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» (ΕΔΩ) και για το πολύ επιτυχημένο «Διεθνές Φεστιβάλ […]

Leave a reply