Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί Κίνα. Σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άρχισε έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του.

Share:

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και ανακοίνωσε πως σταματά την χρηματοδότηση του (ΠΟΫ) Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας! Ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως ο ΠΟΫ «απέτυχε στη βασική του αποστολή» και αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό, πριν μία εβδομάδα περίπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη, κατηγορώντας τον ΠΟΫ πως είναι «κινεζοκεντρικός», ρίχνοντάς του ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του», όπως δήλωνε.

Οι Αμερικανοί έχουν επιρρίψει ευθύνες τόσο στον ΠΟΫ, όσο και στην Κίνα για τον κορωνοϊό, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για την πανδημία, αλλά και για το γεγονός ότι κρύβει, όπως ισχυρίζεται, τα πραγματικά στοιχεία με τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στην χώρα της, από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΫ είχε αντιδράσει μάλιστα, λέγοντας πως δεν μπορεί να πολιτικοποιούν την πανδημία σε βάρος του οργανισμού, έχοντας μάλιστα και την στήριξη ηγετών από άλλα κράτη, όπως ο Εμάνουελ Μακρόν.

Τραμπ: Ο ΠΟΫ πρέπει να λογοδοτήσει

Ο Τραμπ ανέφερε προ εβδομάδας πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρηματοδότηση του οργανισμού, κάτι που κάνει πλέον πράξη. Για την σημερινή απόφαση είχε προϊδεάσει και ο Μάικ Πομπέο, που κατηγόρησε ανοιχτά τον οργανισμό και την Κίνα, για απόκρυψη πραγματικών στοιχείων από την πανδημία, αναφέροντας πως σύντομα θα εξετάσουν οι ΗΠΑ τι μέτρα θα πάρουν.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΫ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας. «Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν 400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ κάθε χρόνο, ενώ η Κίνα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του, και είχε στείλει  ιατρικούς εμπειρογνώμονες στην Κίνα για να αξιολογήσει αντικειμενικά την κατάσταση επί τόπου ώστε ν΄ αποκλείσει την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας, το ξέσπασμα της επιδημίας  θα μπορούσε να περιοριστεί στην πηγή του, με πολύ λίγο θάνατο», δήλωσε ο Τραμπ.

πηγή: iefimerida

 

Share:

Leave a reply