Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης: Η καλύτερη συνταγή ever.

Share:

Ο μπακλαβάς είναι από αυτά τα γλυκά, που δεν είχα τολμήσει ποτέ να φτιάξω στο σπίτι. “Θέλει μαεστρία”, σκεφτόμουν, “είναι δύσκολος ο μπακλαβάς, δεν θα τον καταφέρω. “.

Μέχρι που φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου. Κάπως τον λιγουρεύτηκα και δεν έβρισκα πουθενά τον μπακλαβά έτσι όπως τον θέλω, έτσι όπως τον είχα δοκιμάσει εκείνα τα Χριστούγεννα στην οδό Τακσίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Άλλος πήζει τον μπακλαβά στο σιρόπι και του άλλου τα φύλλα έχουν παπαριάσει και δέχονται τα δόντια σου χωρίς καμιά αντίσταση, χωρίς ν’ακουστεί ήχος τραγανός. Ο μπακλαβάς δεν θέλει μαεστρία. Ο μπακλαβάς πέντε υλικά θέλει και χαμηλό φούρνο.

Ο δικός μου μπακλαβάς, έχει φυστίκι Αιγίνης που το κάνω πούδρα με μεταλλικές λεπίδες. Το φύλλο του είναι αεράτο, τραγανό, μοσχοβολάει βούτυρο αιγοπρόβειο.Φύλλο Βυρητού “πολίτικό” της alfa, μόνο με αυτό μου βγήκε όπως ήθελα. Ο δικός μου ο μπακλαβάς, έχει ελάχιστο σιρόπι, ίσα-ίσα να πιάνει τα κάτω φύλλα και να ενώνει τη γέμιση.

Είναι γλυκός όσο πρέπει για να αφήνει το φιστίκι να δίνει όλη του τη γεύση. Για να μπορώ να τρώω ένα ολόκληρο κομμάτι χωρίς να χρειαστώ γουλιά νερό.

Χρειάστηκε να ψήσω και να σιροπιάσω τρεις μέχρι να τον πετύχω. Ο τέταρτος όμως μάγεψε όποιον τον δοκίμασε.

Μερίδες: 12-15
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
Χρόνος αναμονής: 2-3 ώρες
Σκεύος: ορθογώνιο ταψί 20X30 εκ. ή 25Χ40 εκ.

Υλικά για το μπακλαβά

150 γρ. πρόβειο βούτυρο γάλακτος
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
500 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοτριμμένα
450 γρ. φύλλο Βηρυτού “πολίτικο” alfa

Υλικά για το σιρόπι
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
2 κ.σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το πρόβειο βούτυρο και το αγελαδινό, ανακατεύοντάς τα να αναμειχθούν. Με πινέλο βουτυρώνουμε καλά ορθογώνιο ταψί.
  2. Κοβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (βλ. διαστάσεις των ταψιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω.) Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα Βηρυτού “πολίτικο” alfa, βουτυρώνοντας καλά το καθένα.
  3. Κρατάμε στην άκρη 2-3 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης και θρυμματίζουμε τα υπόλοιπα στο μούλτι μέχτι να γίνουν σκόνη. Τα αραδιάζουμε στο ταψί.
  4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά ανά φύλλο.
  5. Κόβουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια.
  6. Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 150oC, για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν τα φύλλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πρίν τον σιροπιάσουμε.
  7. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  8. Βγάζουμε τον μπακλαβά και σιροπιάζουμε με καυτό το σιρόπι.
  9. Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι για μερικές ώρες και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

πηγή: madameginger

Share:

Leave a reply