Οι μάσκες που θα γίνονται λουλούδια!

Share:

Συναντώντας συνεχώς και καθημερινά μπλε μάσκες μιας χρήσης πεταμένες στον δρόμο και σκεπτόμενη τις δυσανάλογες επιπτώσεις της πανδημίας στο περιβάλλον, η Ολλανδή σχεδιάστρια και γραφίστρια Marianne de Groot-Pons αποφάσισε να φτιάξει μια βιοδιασπώμενη μάσκα, η οποία όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά θα διαλύεται σε σπόρους από τους οποίους θα φυτρώνουν λουλούδια.

Η ιδέα μοιάζει να προήλθε από όνειρο, και πράγματι, η Ολλανδή σχεδιάστρια παραδέχεται ότι το σκέφτηκε στον ύπνο της. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχαν μάσκες που αν τις πετούσαμε δεν θα έβλαπταν το περιβάλλον, αλλά θα χρησιμοποιούνταν ως τρόπος χρωματικού εμπλουτισμού του;

Οι μάσκες είναι κατασκευασμένες από χαρτί ρυζιού και περιέχουν ενσωματωμένους σπόρους από διάφορα λουλούδια, μεταξύ των οποίων η κενταύρια η κυανή, η γυψοφίλη, ακόμα και ο άνιθος, με σκοπό τα περισσότερα από τα λουλούδια να είναι φιλικά προς τις μέλισσες. Με την αποσύνθεσή τους στο χώμα, οι μάσκες διασπώνται και οι σπόροι απορροφώνται από το χώμα, με αποτέλεσμα να ανθίζουν πολύχρωμα λουλούδια στο έδαφος που κάποτε ήταν η μάσκα.

Η ιδέα της Ολλανδής σχεδιάστριας είναι πρωτότυπη, αισιόδοξη και δύσκολη στην εκτέλεση, αφού ακόμα η αποτελεσματικότητα των μασκών ως προς την προστασία της μετάδοσης του ιού δεν έχει τεσταριστεί. Σκοπός της είναι να συνδυάσει, όσο καλύτερα μπορεί, την προστασία από την πανδημία με την αγάπη της για το περιβάλλον και να κάνει τον κόσμο να ανθίσει.

πηγή: ampa

Share:

Leave a reply