0
laogr 2

Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας (Εισαγωγή – Επιμέλεια), ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Κεντρικής και Ανατολικής), Από το Αρχείο Ι. Θ. Κακριδή, Εκδόσεις Καταγράμμα, Κιάτο 2018, σχήμα 17x24, σελ. 584, τιμή 25€.                                                      

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ, ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για τους κατοίκους της Κορινθίας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, με τίτλο: «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» (Κεντρικής και Ανατολικής).  Πρόκειται για λαογραφικό, κυρίως, αλλά και ιστορικό υλικό από 28 χωριά και την Κόρινθο, που συγκέντρωσαν πάνω από 70 δάσκαλοι και δασκάλες πριν από 53 χρόνια, κατά το σχολικό έτος 1964-1965, με την εποπτεία του τότε Επιθεωρητή Δημ. Σχολείων Κορινθίας Ασημάκη Καπογιάννη και του Συνδέσμου Δασκάλων της ίδιας Περιφέρειας. Το υλικό αυτό,  που είχε σταλεί υπηρεσιακώς στον τότε Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συμπατριώτης μας καθηγητή Ι. Θ. Κακριδή, έφθασε στα χέρια του τ. Αν. Καθηγητή της Λαογραφίας  στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αριστείδη Ν.  Δουλαβέρα, από  τον πανεπιστημιακό δάσκαλό του Φάνη Ι. Κακριδή, τον γιο του Ι. Θ. Κακριδή.  Έτσι, μετά από συστηματική αντιγραφή, οργάνωση και  ταξινόμηση του υλικού,  εισαγωγή και επιμέλεια του κ. Δουλαβέρα, είναι πλέον στη διάθεση κάθε Κορίνθιου, που αγαπάει τον λαϊκό μας πολιτισμό και την τοπική μας Ιστορία, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου.

Ενδεικτικά θέματα των ενοτήτων του βιβλίου είναι τα εξής: Ιστορία, γεωγραφικήθέση, χωριού ή πόλης, κλίμα, έδαφος, οικονομική ζωή, πληθυσμός, διοίκηση, εκκλησίες, σχολεία, πολιτισμός, κ.λπ. Κατοικία. Εξωτερική μορφή, εσωτερική διαίρεση. Έπιπλα και σκεύη. Βοηθητικοί χώροι.  Ένδυμαυπόδεση, κόμμωση και καλλωπισμός. Τροφές. Επαγγελματικός βίος. Γεωργία. ΑμπελουργίαΕλαιοκομίαΆλλες γεωργικές καλλιέργειες και ασχολίες. Γέννηση και βάπτιση. Παιδικός βίος. Έρωταςαρραβώνας, γάμος. Θάνατος και ταφή. Πένθη, μνημόσυνα. Ψυχή μετά θάνατον. Έθιμα της καθημερινής ζωής. Οικιακά έθιμα και οικιακή ζωή. Οικιακές εργασίες. Σχολικά έθιμα και σχολική ζωή. Αγροτική και ποιμενική ζωή. Έθιμα αγροτικού βίου. Έθιμα κατά την σπορά, κατά τον θερισμό και τον αλωνισμό, τον τρυγητό. Έθιμα ποιμένων, και μάλιστα νομάδων. Κοινωνική ζωήΛαϊκό δίκαιο. Θρησκεία (λαϊκή πίστη και λατρεία). Μαγεία και σχετικές  με αυτήν δεισιδαιμονίες και συνήθειες.  Ο κόσμος και  οι μύθοι και δοξασίες γύρω από αυτόν. Αστρολογία. Λαϊκή Ιατρική. Δημώδης ποίηση. Λαϊκή ποίηση και Μουσικά όργανα. Λαϊκοί χοροί και μουσική αυτών. Μύθοι, παραμύθια, ευτράπελοι διηγήσεις και ανέκδοτα. Παραδόσεις. Παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις και γνωμικά. Αινίγματα. Ευχές. Κατάρες, κ.λπ.

Είναι γεγονός ότι  η δεκαετία του  1960 είναι οριακή για τον λαϊκό μας πολιτισμό, δεδομένου ότι η έντονη αστικοποίηση και η τεχνολογία άρχισαν να περιθωριοποιούν παραδοσιακούς τρόπους ζωής, σκέψης, δράσης και συμπεριφοράς, ήθη και έθιμα, τρόπους καλλιέργειας κ.λπ.

Σε αυτήν λοιπόν την οριακή περίοδο πραγματοποιείται η παραπάνω συλλογή και καταγραφή του λαογραφικού υλικού, σε μίαν εποχή δηλαδή που αποχαιρετούσε το χθες και αγωνιούσε να συναντήσει το αύριο.

Η αξία του υλικού αυτού είναι πολύτιμη σήμερα, ύστερα από 53 χρόνια, με την τεράστια οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη, που ισοπέδωσε ή­θη και έθιμα και τόσες άλλες πλευρές του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Έτσι, αυτό το υλικό διασώζει άγνωστες σήμερα πλευρές της παράδοσής μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τις ρίζες μας και να ερμηνεύσουμε καλύτερα τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Το βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία: ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ στο Βραχάτι, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Κιάτο και Κόρινθο, «ΤΟ ΡΟΔΙ» στο Βέλο καθώς και στο χώρο των εκδόσεων ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ (Αγ. Ιωάννης, Κιάτο, τηλ. 27420-29333)

Πηγή : sikionia.gr

You may also like

Comments

Leave a reply