Κόρινθος: “Βηθλεὲμ ἑτοιμάζου”, το «Εργαστήρι Ψαλτικής» στο πνεύμα των ημερών…

Share:

Βηθλεὲμ ἑτοιμάζου·
εὐτρεπιζέσθω ἡ φάτνη·
τὸ Σπήλαιον δεχέσθω, ἡ ἀλήθεια ἦλθεν·
ἡ σκιὰ παρέδραμε· καὶ Θεὸς ἀνθρώποις, ἐκ Παρθένου πεφανέρωται, …

Εργαστήρι Ψαλτικής

Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), διακατέχονται όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης.
Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ὁ χοράρχης Ἀθανάσιος Παϊβανᾶς.
Όλες οι μουσικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ψαλτικής – από την ίδρυσή του έως σήμερα – έχουν ως κύριο άξονα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Το Εργαστήρι Ψαλτικής χαρακτηρίζεται ως η βυζαντινή χορωδία η οποία υπηρετεί και καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη της Πόλης, την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακουστική παράδοση, όπως αυτή τεκμηριωμένα φθάνει δια μέσου των αιώνων από τον δάσκαλο στον μαθητή μέχρι σήμερα.
Εξέχουσες προσωπικότητες έχουν εγγράφως εκφράσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το Εργαστήρι Ψαλτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευάγγελο, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο και τ. Δομέστικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την Αδελφότητα των Δανιηλαίων. Αντίστοιχες έγγραφες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια έχουν εκφρασθεί από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Μουσικής (καθηγητές Κονσερβατορίων, μαέστρους, σολίστ κ.α.).

Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο της χορωδιακής Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές και επιστημονικές ημερίδες σε εορταστικές εκδηλώσεις των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής, ο οποίος διεξήχθη στην Πρέβεζα το 2002, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.

Share:

Leave a reply