Κρητικά πατούδα, το ανεπανάληπτο γιορτινό γλύκισμα του νησιού

594
0
Share:

 Αχνισμένα πιτάκια που μοσχοβολάνε ανθόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και μπαχαρικά. Είναι και νηστίσιμα!

Σχετική εικόνα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 3 ποτήρια λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 κουταλάκια αμμωνία
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
  • 2 αυγά
  • αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει

Για τη γέμιση

  • ½ ποτήρι νερό
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο
  • 1 ποτήρι μέλι

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΤΟΥΔΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Share:

Leave a reply