Κορωναϊός – Εμβόλιο: Πριν τα Χριστούγεννα στην κυκλοφορία (video), εορταστικό δώρο με ελληνική υπογραφή.

Share:

«Παράθυρο» ελπίδας από τους επιστήμονες στη μάχη κατά του κορωναϊού δίνει το εμβόλιο που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Pfizer και Biontech. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 90%, όπως ανακοίνωσαν τα δύο εργαστήρια. «Είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και για την ανθρωπότητα. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το εμβόλιο σου έχει 90% αποτελεσματικότητα, είναι εκπληκτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά. Μάλιστα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, σημειώνει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί πρώτον γνωρίζω και προσωπικά τον CEO της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, ο οποίος είναι Θεσσαλονικιός και ξέρω ότι δεν θα έκανε τέτοιες ανακοινώσεις αν δεν είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια του».

Πώς χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωναϊού

Τη θετική εξέλιξη για το εμβόλιο σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη (της ελληνικής οικονομίας) θα είναι πολύ ισχυρή, αμέσως μόλις έχουμε ένα εμβόλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλά νέα σύντομα». Η Pfizer ανακοινώνει ότι θα προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του μήνα η εταιρεία θα έχει υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση χρήσης του σκευάσματος, ώστε να προλάβει να κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.

300 εκατομμύρια εμβόλια στην Ευρώπη – Θα το λάβει και η Ελλάδα

Μια αρχική συμφωνία υπάρχει ήδη ανάμεσα στην γερμανική εταιρεία Biontech και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωναϊού, όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Open, Παντελής Βαλασόπουλος. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εταιρείες Pfizer και Biontech περιλαμβάνει αρχικά την παρασκευή 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ακόμη 100 εκατ. Όπως διαβεβαιώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει και αυτή το μέρος που της αναλογεί από τη συμφωνία, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι ανάλογες συνεννοήσεις, όπως επισημαίνει ο Παντελής Βαλασόπουλος. Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωναϊού θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά και από την Ελλάδα.

Ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο σύμφωνα με την Biontech

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Biontech που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου για τον κορωναϊό:

Χρειάζονται δύο δόσεις από το εμβόλιο

Η δεύτερη δόση χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη

Μία εβδομάδα ύστερα από την δεύτερη δόση οι περισσότεροι εμφανίζουν αντισώματα

Μέσα στο 2020 θα έχουμε 50 εκατ. δόσεις εμβολίου

Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν ακόμα 1,5 δισ. δόσεις εμβολίου

Η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη από την Biontech παρόλο που δεν έχει υπάρξει άδεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Open από το Βερολίνο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ομάδες υψηλού κινδύνου». Όσον αφορά το πότε θα έχουμε νικήσει τον κορωναϊό και θα αποσυρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Όταν το 60% με 70% του πληθυσμού έχει αντισώματα από το εμβόλιο ή από μόλυνση, όμως δεν θα υπάρξει σύντομα χαλάρωση των μέτρων. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα», σημείωσε. Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία οργανώνει ήδη 60 κέντρα μαζικών εμβολιασμών και συστήνει πρωτόκολλο προτεραιότητας (δηλ. ποιες κατηγορίες θα εμβολιαστούν πρώτα). Αυτά τα κέντρα χρειάζονται διότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδικές θερμοκρασίες για να διατηρείται.

πηγή: agrinionews

Share:

Leave a reply