Κιάτο: Φωτιά στην περιοχή της Τραγάνας (video), τέλος καλό, όλα… όχι καλά, αγανάκτηση των κατοίκων!

Share:

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιουνίου, στο Κιάτο Κορινθίας στην περιοχή της Τραγάνας. Μία φωτιά που προκάλεσε ανησυχία και αγωνία σε κατοίκους που τα σπίτια τους ήταν πολύ κοντά, σε αγρότες που έχουν τις περιουσίες τους στην ευρύτερη περιοχή, στην ΔΕΗ γιατί ο υποσταθμός στην περιοχή είναι μόλις λίγα δεκάδες μέτρα από το σημείο που μαρτυρίες λένε πως ξεκίνησε η φωτιά, στον Δήμαρχο κ.Σπύρο Σταματόπουλο που μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Δομετίου βρεθήκανε στην περιοχή, που αφενός, οι συγκυρίες βοήθησαν στο να μην γίνουν μεγάλες ζημιές και αφετέρου η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σταμάτησαν το καταστροφικό έργο της. Λέμε οι συγκυρίες γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως όταν η φωτιά, κατά πληροφορίες, “ξέφυγε” από το σημείο του πρόχειρου καταυλισμού των Ρομά, ο αέρας ήταν αρκετά δυνατός με συνέπεια την άμεση εξάπλωσή της, όμως μετά από μία ώρα περίπου και ενώ η φωτιά έδειχνε να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, ο αέρας κόπασε και έγινε ο καλύτερος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, που είχαν φτάσει άμεσα στο σημείο, με αποτέλεσμα να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο. Όπως επίσης ευτυχής συγκυρία  ήταν το γεγονός πως μόλις λίγα μέτρα παραπέρα υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός με συνέπεια τον πολύ γρήγορο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό και χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μαρτυρίες λένε πως η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς πίσω από το γήπεδο της ανατολικής Τραγάνας, σε ακίνητο που ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων που όμως έχουν βρει “καταφύγιο” Ρομά και έχουν δημιουργήσει παράνομο καταυλισμό. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καταγγέλλουν πως χρόνια τώρα, το φαινόμενο των φωτιών στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε δεύτερο σημείο, λίγα μέτρα βορειότερα  όπου υπάρχει ακόμη ένας μεγαλύτερος καταυλισμός, είναι σχεδόν καθημερινό! Χρόνια τώρα, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας – χαρακτηριστικά μας είπαν πως τον χειμώνα παίρνουν τηλέφωνο την πυροσβεστική που τους παραπέμπει στην αστυνομία και η αστυνομία τους παραπέμπει στην πυροσβεστική….  – οι φωτιές μπαίνουν σχεδόν κάθε μέρα, είναι η 4η φορά μέσα στο 2021 που παρεμβαίνει η πυροσβεστική γιατί η φωτιά είχε “ξεφύγει”. Μία φωτιά όμως που όποτε ανάβει “πνίγει” στην κυριολεξία την ευρύτερη περιοχή αφού τα υλικά που καίγονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλώδια, κατά κύριο λόγο, λάστιχα και άλλα εύφλεκτα υλικά που “μαυρίζουν” τον ουρανό !

Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι μας ανέφεραν πως έχουν κάνει παραστάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια για την απομάκρυνση των καταυλισμών, χρόνια τώρα με το πρόβλημα απλά να σέρνεται και οι καταυλισμοί να “μεγαλώνουν”! Το σημερινό γεγονός της φωτιάς που πήρε επικίνδυνη τροπή, καμία έκπληξη για αυτούς  δεν ήταν, χαρακτηριστικά μας είπαν μάλιστα πως «και άργησε  να γίνει το κακό» όπως επίσεις πως «ε και; από αύριο τίποτα δεν θα αλλάξει, ας φύσαγε προς τη ΔΕΗ και ίσως κάτι να έκαναν». Γεγονός είναι πως για λίγη ώρα πολλές περιοχές του Κιάτου έμειναν χωρίς ρεύμα αλλά και πως η καρδιά της πόλης για αρκετές ώρες, είχε αυτή την τόσο δυσάρεστη και ενοχλητική μυρωδιά του καμένου!

 

Share:

Leave a reply