0

Συγκινησιακά ιδιαίτερο το Άγιο Πάσχα του 2020 για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, με τα ήθη και τα έθιμα να έχουν πάρει μία ξεχωριστά “περίεργη μορφή” λόγω των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωναϊού. Το Κερκυραϊκό Πάσχα, πόλος έλξης επισκεπτών απ΄ όλο τον κόσμο, και αυτό “προσαρμοσμένο” στις επιταγές των καιρών.
Οι μουσικοί της Παλαιάς Φιλαρμονικής 170 και πλέον, ενώθηκαν διαδικτυακά παιανίζοντας το AMLETO που παραδοσιακά παίζεται από την Παλαιά Φιλαρμονική κάθε Μεγάλο Σάββατο στη Λιτανεία Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το έθιμο του σπασίματος των «μπότηδων» τηρήθηκε και φέτος, σε καιρούς πανδημίας στην Κέρκυρα, έστω και χωρίς τις χιλιάδες κόσμου στο Πεντοφάναρο, όπως συνηθίζεται κάθε πρωί του Μ. Σαββάτου.

Στις 11 όπως προβλέπει η παράδοση από τα σπίτια γύρω από το Λιστόν και βέβαια σε όλο το νησί οι κερκυραίοι έριξαν τους μπότηδες (πήλινα κανάτια) από τα μπαλκόνια τους. Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο “Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”, είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.

 

πηγή: kerkyrasimera

 

 

You may also like

Comments

Leave a reply