Η πόλη του κεχριμπαριού, μουσείο με απίστευτη ακουστική ξενάγηση και υλικό, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας… είναι το Γκντανσκ

Share:

Το Γκντανσκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας και φιλοξενεί το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Διασχίζεται από τον ποταμό Μοτλάβα, ο οποίος της χαρίζει εξαιρετική ομορφιά και γοητεία ενώ βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα.

Το Γκντανσκ μεταξύ των άλλων έχει πλούσια βλάστηση, δάση και μεγάλες πράσινες εκτάσεις. Θα λέγαμε ότι είναι ένας μικρός παράδεισος στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για έναν φιλόξενο και συνάμα αυθεντικό τόπο βυθισμένο στις διαφορετικότητές του. Άνθρωποι παραδοσιακοί και χαμογελαστοί σε περιμένουμε σε κάθε γωνιά του. Οι λεωφορειακές γραμμές, το τραμ και το τρένο λειτουργούν άψογα δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις γύρω περιοχές. Μπορείς να επισκεφθείς τις πόλεις Γκντίνια και Σόποτ, τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής μέσα σε μισή ώρα και με χαμηλό κόμιστρο εισιτηρίου. Το Γκντανσκ, η Γκντίνια και η Σόποτ αποτελούν μία μεγάλη μητροπολιτική περιοχή που ονομάζεται «Trójmiasto» (Τρίπολη). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πόλη είναι οι αμέτρητοι γερανοί που μπορείς να δεις στον ποταμό Μοτλάβα  και στην γύρω περιοχή. Το σκηνικό σε βοηθά να αντιληφθείς ότι το Γκντανσκ ήταν και είναι το κέντρο της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Πολωνία από την μεσαιωνική εποχή.

Η πόλη του κεχριμπαριού

Μέσα στην παλιά πόλη βρίσκεται και η οδός Μαριάκα, ένας από τους πιο ρομαντικούς και ιστορικούς δρόμους του Γκντανσκ. Εκεί μπορείς να βρεις πολλούς πωλητές κεχριμπαριού και μερικά από τα πιο φημισμένα καφέ της πόλης. Το κεχριμπάρι παράγεται στην γύρω περιοχή και θεωρείται ο χρυσός της Βαλτικής. Παρόλο που δεν είναι ορυκτό κάποιες φορές μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμος λίθος. Το κεχριμπάρι έχει ένα καφέ γυαλιστερό χρώμα που στον ήλιο χρυσίζει παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου χρυσού. Μέσα στην πόλη θα συναντήσεις πάγκους με τοπικά εδέσματα, είδη ένδυσης, αντίκες, είδη δώρων, πίνακες και ό,τι άλλο χωρά η φαντασία σου. Μικροί θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Κάτι σαν το Μοναστηράκι της Αθήνας! Οι ιδιοκτήτες περνούν όλη τη μέρα τους εκεί από νωρίς το πρωί μέχρι τις δέκα περίπου το βράδυ. Κάποιοι μάλιστα κοιμούνται σε αυτοσχέδια κρεβάτια ή ακόμη μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Ετοιμάσου να ανέβεις 400 σκαλιά για να φτάσεις στο καμπαναριό του ναού. Εκεί που σε περιμένει η μοναδική θέα της πόλης. Ο ναός ήταν υπό συντήρηση παρόλα αυτά μπορούσες να διακρίνεις τα θρησκευτικά αντικείμενα και τους χώρους προσευχής. Ένα διαδραστικό μουσείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Ίσως το πρώτο μουσείο που έχουμε συναντήσει με απίστευτη ακουστική ξενάγηση και υλικό. Αντιλαμβάνεσαι πλήρως τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε. Μια αναδρομή που ξεκινά από τις απεργίες των εργατών στα λιμάνια και τα ναυπηγεία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Αξίζει να το επισκεφθείς.

 

Share: