0

Μου αρέσει να λέω χαριτολογώντας ότι αυτές τις λαγάνες τις φτιάχνεις πιο γρήγορα και από το να πας στον φούρνο. Ισχύει κάπως αυτή η δήλωση, καθώς αν εξαιρέσεις τα φουσκώματα & το ψήσιμο– που έτσι κι αλλιώς γίνονται μόνα τους όσο εσύ αράζεις καναπεδάρα -, η υπόλοιπη διαδικασία παίρνει κυριολεκτικά 10 λεπτά και είναι και τρομερά ψυχοθεραπευτική, όπως άλλωστε και κάθε ψωμί. Λαγάνες από σπίτι λοιπόν φέτος, εύκολες, νόστιμες και #timoula, ελπίζοντας του χρόνου να τριγυρίζουμε ελεύθεροι από γειτονιά σε γειτονιά και να αγκαλιάζουμε τους φίλους μας που συναντάμε σε ουρές των φούρνων με καλύτερες λαγάνες της πόλης.

Συνταγή

Μερίδες: 4 μέτριες λαγάνες
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Η λαγάνα καταναλώνεται καλύτερα την ίδια μέρα. Φυλάσσεται όμως καλά καλυμμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 2 μέρες.

Υλικά για τις λαγάνες

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κ.γ. αλάτι
16 γρ. ξηρή μαγιά
450 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το μπολ

Υλικά για το άλειμμα

3 κ.σ. νερό
1/2 κ.γ. ζάχαρη
ωμό σουσάμι

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↓

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα με το αλάτι.
  2. Σε άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό μαζί με λίγο από το μείγμα των δύο αλεύρων. Αφήνουμε για 10 λεπτά να τραφεί η μαγιά.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα άλευρα (σε λακουβίτσα που θα κάνουμε στο κέντρο τους).
  4. Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά μέχρι να σχηματίσουμε ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε ισομεγέθεις 4 μπάλες. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το μεγάλο μπολ που φτιάξαμε τη ζύμη, τοποθετούμε μέσα τις μπάλες ζυμαριού, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 30-40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
  6. Μεταφέρουμε και πάλι τις ζύμες σε καθαρή επιφάνεια, τις ζυμώνουμε λίγο και τις ανοίγουμε με πλάστη σε σχήμα λαγάνας, πολύ λεπτές.
  7. Τις τοποθετούμε σε ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με πετσέτες φούρνου και τις αφήνουμε και πάλι σε ζεστό σημείο να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
  8. Κάνουμε τρυπούλες με τα δάχτυλά μας σε όλη την επιφάνειά τους. Για το άλειμμα, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις περνάμε με πινέλο. Πασπαλίζουμε με ωμό σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε τις λαγάνες να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνουμε.

Super Tip

Μπορείς να βάλεις μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μόνο αλεύρι σκληρό. Όμως αν επιλέξεις να βάλεις ολικής, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μισή ποσότητα ολικής και μισή για όλες τις χρήσεις (όχι σκληρό), για να μη σου βγουν οι λαγάνες πολύ σκληρές.

πηγή: madameginger

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE