Η Ελλάδα συμμετέχει στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 21».

Share:

Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 21» διεξάγεται από αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή 17 του μήνα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα -πέραν της Ελλάδας- οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Παρατηρητές στην άσκηση είναι το Σουδάν, το Μαρόκο, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Τυνησία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κένυα.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με ένα λόχο πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ, τρεις αξιωματικούς επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ), μια ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, μια ομάδα Μηχανικού, τη φρεγάτα «Υδρα» με το οργανικό της ελικόπτερο, το αρματαγωγό «Λέσβος», μια ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς συνδέσμους.

Η πρώτη διμερής άσκηση «Bright Star» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και έτερων κρατών αποσκοπεί στη συνεργασία για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

πηγή: iefimerida

Share: