Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα φωταγωγηθεί για την επέτειο της11η Σεπτεμβρίου.

Share:

Το ιερό του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία που χτίστηκε στη θέση της μοναδικής εκκλησίας που κατεδαφίστηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα φωτιστεί το βράδυ της Παρασκευής σαν ένας φωτεινός φάρος με κατεύθυνση τον ουρανό για την εικοστή επέτειο των επιθέσεων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί σύντομο μνημόσυνο από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και φωταγώγηση των εξωτερικών χώρων των κτιρίων, από τις 7:45 έως τις 8μμ.

Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς κατασκευάζεται το κτίριο παρουσιάζονται σε ένα νέο βίντεο από τον κατασκευαστή και υποστηρικτή του Αγίου Νικολάου Ηλία Κάτσο, από τα μοναδικά φύλλα πεντελικής πέτρας που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε υαλοπίνακες μέχρι τον μοναδικό ημιδιαφανή θόλο του. Μαζί, αυτά τα υλικά θα είναι τόσο διαφανή που ολόκληρο το κτίριο, από το έδαφος και πάνω, θα λάμπει από μέσα προς τα έξω, σαν ένα φανάρι που θα φωτίζει το δρόμο μέσα στη νύχτα.

Η κατασκευή του κτιρίου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση, με τις εργασίες να σταματούν κάποια στιγμή. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα εξομαλύνθηκαν και η κατασκευή ξεκίνησε εκ νέου υπό το σταθερό χέρι του Ελπιδοφόρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος εξελέγη στη θέση του τον Ιούνιο του 2019.

Το ιερό είναι αποτέλεσμα αγάπης εδώ και είκοσι χρόνια

Από τότε, οι αστραφτεροί λευκοί τοίχοι του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί όπως και τα εσωτερικά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών και των εικόνων που γράφτηκαν στο Άγιο Όρος. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης που θα κοσμούν το εσωτερικό της εκκλησίας απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών, σε μια βάρκα έξω από τη Νέα Υόρκη την ώρα που η πόλη δέχεται επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Επίσκοπος Αμισσού Ιωακείμ, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Αρχιεπισκοπής στη βυζαντινή αγιογραφία, σε συνεργασία με τον διάσημο αγιογράφο πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, συνεργάστηκαν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σε αυτό που ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε “Φωτισμό εκ των έσω” του προσκυνήματος, το έργο τέχνης που ζωντανεύει τον ιερό χώρο.

Η εικόνα “Παντοκράτωρ” που απεικονίζεται εδώ θα είναι μια εξέχουσα προσθήκη στο εσωτερικό του θόλου του μικρού προσκυνήματος. Αυτό θα αποτελεί το μόνο μέρος του θόλου που δεν είναι διαφανές- το υπόλοιπο στρογγυλό οικοδόμημα, εκτός από τις νευρώσεις, θα είναι εντελώς ημιδιαφανές, ώστε το φως από το εσωτερικό της εκκλησίας να ακτινοβολεί προς τον ουρανό.

Το εσωτερικό δεν θα ολοκληρωθεί πλήρως και δεν θα ανοίξει για το κοινό πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.Σε δήλωσή του λίγο πριν η πόλη και η χώρα τιμήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα εγκαίνια του ναού, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε για την επικείμενη επέτειο, λέγοντας: “Είναι μια επίσημη ημέρα για το Έθνος μας και για τον κόσμο, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στο Αφγανιστάν.

Αυτή η σύμπτωση των γεγονότων – η εικοστή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου και η απόσυρση της Αμερικής από τη μακροβιότερη σύγκρουσή της, καθιστούν τη σημασία του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου ακόμη πιο σημαντική, καθώς θα είμαστε παρόντες την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου για να προσφέρουμε τις επιμνημόσυνες προσευχές μας για όλους όσους χάθηκαν εκείνη την ημέρα και τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα αυτών των τρομερών επιθέσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνέχισε λέγοντας ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει για πρώτη φορά φωταγώγηση του ανοικοδομημένου Ελληνορθόδοξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.Καθώς ο ήλιος δύει, δήλωσε, “θα φωτίσουμε το φως του Χριστού, το φως της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, το φως που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί από το σκοτάδι. Και έτσι, θα ξεκινήσουμε τη διακονία της αγάπης, της θεραπείας, της συμφιλίωσης και της ειρήνης στο Σημείο Μηδέν.

“Η Εκκλησία μας και ο Εθνικός Ναός θα έχουν την απίστευτη ευθύνη να παράσχουν το στοιχείο της πίστης που λείπει στη νέα πραγματικότητα του Σημείου Μηδέν.”Το φως που θα λάμψει εκείνη τη νύχτα και κάθε νύχτα που θα έρθει θα είναι μάρτυρας της αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους, όπως λέγεται τόσο σωστά, “είναι πολύ καλύτερο να ανάβεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι”.

“Το σκοτάδι που τύλιξε τη Νέα Υόρκη εκείνη τη μοιραία ημέρα τροφοδοτήθηκε από το πνευματικό σκοτάδι που προέρχεται από το μίσος και την άγνοια”, δήλωσε, πριν προσθέσει ότι η αποστολή του Αγίου Νικολάου είναι τώρα “να διακηρύξει ότι ο Χριστός είναι το Φως του κόσμου και να μοιραστεί αυτό το φως με όλους τους ανθρώπους”. Τι μοναδικό προνόμιο να το κάνουμε αυτό σε αυτόν τον τόπο, το επίκεντρο της ιστορίας του 21ου αιώνα! Και τι φοβερή ευθύνη!

“Ας είναι αιώνια η μνήμη όλων όσων χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου και όλων όσων οι ζωές τελείωσαν ως αποτέλεσμα εκείνης της ημέρας”.

Η Ομάδα Φίλων του Αγίου Νικολάου αναγνωρίζει τους υποστηρικτές, τους δημιουργούς του Ιερού Ναού.

Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Dennis Mehiel και τον αντιπρόεδρο Michael Psaros, σημειώνουν στην ανακοίνωση ότι “χιλιάδες συμπολίτες μας και άνθρωποι μαρτύρησαν στο Σημείο Μηδέν, στο Πεντάγωνο και στο Shanksville, PA.

Στη μνήμη τους και προς τιμήν των ηρώων που σκαρφάλωσαν από όροφο σε όροφο στους Πύργους για να σώσουν τους συνανθρώπους τους και των οποίων η αναρρίχηση δεν ολοκληρώθηκε μέχρι να φτάσουν στην Πόρτα του Ουρανού, ανοικοδομούμε και μάλιστα ανασταίνουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Αυτή τη στιγμή, που θυμόμαστε όλους εκείνους που χάθηκαν εκείνη την ημέρα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας βοήθησαν στην ανοικοδόμηση. Τα κατασκευαστικά συνεργεία και οι εταιρείες που επέμειναν μέσω του COVID ήταν πραγματικά εξαιρετικές.

Αλλά θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε όλους εσάς, την κοινότητα των υποστηρικτών που κάλυψαν γενναιόδωρα τις ανάγκες για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Κάθε δώρο, κάθε δωρεά -μεγάλη και μικρή- έχει δώσει ένα χέρι βοήθειας σε αυτά τα συνεργεία κατασκευής που σφραγίζουν το γυαλί, σηκώνουν το μάρμαρο, κόβουν την πέτρα και φτιάχνουν αυτό το Ιερό του Έθνους, έναν Οίκο Προσευχής για όλους τους ανθρώπους”.

Share:

Leave a reply