Δροσερή σαλάτα, καλοκαιρινό ορεκτικό…

Share:

Δροσερή σαλάτα, καλοκαιρινό ορεκτικό, όπως και αν τα δείτε αυτά τα ωμά κολοκυθάκια είναι ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο στο τραπέζι μας! Ωμά κολοκυθάκια μαριναρισμένα με λαδόξιδο ή λαδολέμονο, αρωματισμένα με όποιο πράσινο αρωματικό μας αρέσει, και σερβιρισμένα με κάποιο τυρί κρέμα ή άλλο κρεμώδες γαλακτοκομικό, στη δική μας περίπτωση εδώ με ανθόγαλα.

Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο το δοκιμάσαμε αλλά κάναμε και τα δικά μας! Το σερβίραμε και με ανθόγαλα, με ξύγαλο (πάνω σε ντάγκο) και με τρίμματα φέτας άλλη φορά! Δοκιμάστε το με ένα κολοκυθάκι καταρχήν. Πιστεύω ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον και δροσερό το αποτέλεσμα! Και είναι τόσο υγιεινό και ελαφρύ, που μπορούν να το απολαύσουν και όσοι κάνουν δίαιτα!

Υλικά:

2 φρέσκα κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους

100 ml  ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2 κουταλιές ξίδι ή 2 κουταλιές λεμόνι

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

2-3 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

2-3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα, μαλακό τυρί ή τυρί κρέμα της επιλογής μας και ντάγκο.

 

Επί το έργον:

Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια με την γνωστό κίτρινο τρίφτη για το λάχανο ή με το εργαλείο ξεφλουδίσματος. Αν έχουμε το εργαλείο που βγάζει τα λαχανικά ως σπαγγέτι, είναι επίσης εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Τα αλατίσουμε ελαφρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι ή το λεμόνι και τα αρωματικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε στο μείγμα αλάτι και πιπέρι.

 

 

 

Σε γυάλινο ή πορσελάνινο σκεύος στρώνουμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια σε στρώσεις ραντίζοντας κάθε στρώση με λίγο από το μείγμα του λαδιού. Περιχύνουμε με όσο περισσέψει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 12 ως 24 ώρες. Σερβίρουμε σκέτα ή με κρεμώδες τυρί ή πάνω από ντάγκο (μαζί με τυρί), περιχύνοντάς τα με λίγη από τη μαρινάδα.

 

 

Παρατηρήσεις:

  • Προτιμούμε λευκό ξύδι για να μη χαλάσει το χρώμα των κολοκυθιών.
  • Στις φωτογραφίες της ανάρτησης, οι φέτες είναι μαριναρισμένες με λαδολέμονο και τα «σπαγγέτι» με λαδόξιδο.
  • Τα αρωματικά μπορούν να αλλάξουν. Μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια από τις πρασινάδες και να προσθέσουμε ρίγανη, σκόρδο ή ό,τι άλλο συνδυάζουμε με κολοκύθι.
  • Διατηρούνται 3-4 μέρες στο ψυγείο.

πηγή: cretangastronomy

Share:

Leave a reply