0

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να κυμαίνεται σε αξία πέριξ των 35-38 δισ. δολαρίων ετησίως και να αυξάνεται διαρκώς. Δέκα σχεδόν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις και επτάμισι χιλιάδες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων στην τουρκική επικράτεια.            (φωτογραφία: liberal.gr)

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, πάνω από 7400 γερμανικές και τουρκικές επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν εισπράξει γερμανική χρηματοδότηση. Εξαγωγές όπλων κοντά στα 400 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2019. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία να προσεγγίζουν τα 22 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών COMTRADE για το διεθνές εμπόριο.

Η εξάρτηση των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που θα “πονούσε” περισσότερο από τυχόν κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, καθώς αποτελεί τον πρώτο εμπορικό εταίρο της γείτονος. Έκθεση που εξηγεί ως ένα βαθμό και την ήπια στάση της γερμανικής διπλωματίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι γερμανικές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν το διάστημα 2002-2018 σε 9,469 δισ. δολάρια, ενώ περίπου 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην τουρκική επικράτεια. Η Τουρκία παρέμεινε ο Νο 1 εισαγωγέας γερμανικών όπλων, με συμβάσεις τους πρώτους 8 μήνες ύψους 250,4 εκατ. ευρώ, παρά τη διακοπή ορισμένων παραδόσεων. (στοιχεία Μαίρη Βενέτη)

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Following my discussions with Greek and Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at NATO to establish mechanisms for military de-confliction to reduce the risk of incidents and accidents in the Eastern Mediterranean. Greece and Turkey are valued Allies, and NATO is an important platform for consultations on all issues that affect our shared security. I remain in close touch with all concerned Allies to find a solution to the tensions in the spirit of NATO solidarity.»

Ήταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (03.09.2020), όταν εμφανίστηκε το tweet “βόμβα” που έκανε λόγο για συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για έναρξη του διαλόγου. Και όχι από κάποιον… τυχαίο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωνε στον προσωπικό του λογαριασμό (ψευδώς) ότι θα γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων.  Ωστόσο, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ήρθε η ηχηρή διάψευση της Αθήνας. Εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, είχε μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών, στις οποίες και έδωσε ένα έγγραφο με κάποια σημεία, αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι αντιπροσωπείες παρέλαβαν το σχετικό memo, γεγονός που φαίνεται πως ερμηνεύθηκε από τον Στόλτενμπεργκ ως συμφωνία για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, η Αθήνα το διέψευσε κατηγορηματικά, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

“Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έσπευσε να στηρίξει την πρωτοβουλία του Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στη σχετική ανακοίνωση του, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με τη χώρα μας, αλλά “χωρίς προϋποθέσεις”, απαντώντας… εμμέσως στον απαράβατο όρο που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να αρχίσει ο διάλογος μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την “εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ” ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ στην επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν”. Φαίνεται, όμως, πως άλλη μία διπλωματική προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας… έπεσε στο κενό. 

 

πηγή: newsit

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ