Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Δημοτική Βιβλιοθήκη

Share:

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη μας λειτουργεί από το 1976 και έχει φτάσει να φιλοξενεί 16.000 βιβλία! Εφέτος ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στο δίκτυο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η εξέλιξη αυτή μας έδωσε την αφορμή να προχωρήσουμε στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της από μία απλή δανειστική βιβλιοθήκη σε έναν χώρο πολιτισμού (με λέσχες ανάγνωσης, παρουσιάσεις βιβλίων, κλπ).

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1972 χάρη στη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του απόδημου στην Αμερική Ξυλοκαστρίτη Αλέξανδρου Σ. Ματσούκα και λειτούργησε με την επωνυμία Πνευματική Εστία Ξυλοκάστρου με την στήριξη του τότε προέδρου Κοινότητας, κ. Νικολάου Λάσκου, ιατρό. Αργότερα μετονομάστηκε σε «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ξυλοκάστρου» και το 1987 πήρε την τελική της ονομασία «Δημοτική βιβλιοθήκη».

Ένα μεγάλο μέρος του έντυπου υλικού της, το οφείλει στον αείμνηστο συμπολίτη μας Περικλή Αθανασόπουλο, εκδότη του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, με τη μεγάλη πνευματική κληρονομιά που άφησε στην πόλη μας και ευχαριστούμε τους συγγενείς και φίλους του που μας το δώρισαν σε μνήμη του. Στην βιβλιοθήκη μας έχει δωριθεί και η προσωπική βιβλιοθήκη του Κων/νου Κόλλια, εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.

Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με νέους τίτλους κυρίως μέσω δωρεών, ενώ ένα μικρό ποσοστό βιβλίων αγοράζεται απ’ ευθείας από τα βιβλιοπωλεία της περιοχής, με τη χρηματοδότηση του Δήμου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος «Ηλίας Κατσούλης». Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 3.000 τίτλους βιβλίων και εξυπηρετεί σταθερά περίπου 200 μέλη. Λόγω έλλειψης πόρων λειτουργεί με την βοήθεια δύο άμισθων εθελοντριών. Για 16 χρόνια λειτουργούσε με την βοήθεια της κ. Νικολίτσας Λυμπεράκου.

Η λειτουργία της έχει καθαρά δανειστικό χαρακτήρα, με εξαίρεση ορισμένα βιβλία που θεωρούνται ιστορικά κειμήλια και δεν διατίθενται για δανεισμό. Δεδομένου ότι είναι η μοναδική βιβλιοθήκη της περιοχής ( εκτός από τις σχολικές), ο ρόλος της στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον 2ο όροφο του Κέντρου Νεότητας.

Share:

Leave a reply