0

Προέρχονται από διάφορα σημεία του πλανήτη και σίγουρα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και περίεργα από το δικό μας «σπάσιμο» του ροδιού.

Στη Νορβηγία κρύβουν τις σκούπες τους

Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με τον ερχομό των μαγισσών και των κακών πνευμάτων και γι’ αυτό το λόγο κρύβουν τα σκουπόξυλά τους πριν πέσουν για ύπνο. Ο λόγος είναι για να μην τα βρουν την άλλη μέρα σπασμένα από τις…μάγισσες.

Στην Αυστρία παριστάνουν τους… δαίμονες

Μια πιο τρομακτική τροπή παίρνουν τα Χριστούγεννα στην Αυστρία,ειδικά για τα παιδιά. Εκεί, έχουν τον Krampus, ο οποίος ουσιαστικά είναι το διαβολικό alter ego του Αγίου Νικολάου, ένα πλάσμα που θυμίζει δαίμονα κι έχει ένα μοναδικό καθήκον: να τιμωρήσει τα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα πριν τα Χριστούγεννα. Σε ένα όχι και τόσο χριστουγεννιάτικο και παιδαγωγικό μοτίβο, σε ορισμένα μέρη της Αυστρίας, άντρες φορούν τα ανάλογα διαβολικά κοστούμια, κουβαλούν αλυσίδες και περιφέρονται στους δρόμους με σκοπό να τρομάξουν τα «κακά» παιδιά. Όλα αυτά βέβαια προ κορωνοϊού. Προς το παρόν, τα «κακά» παιδιά συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητα.

Στη Γροιλανδία τρώνε φάλαινα

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείτε για τα λαχανάκια Βρυξελλών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θυμηθείτε τους κατοίκους της Γροιλανδίας που μάλλον περνούν λίγο χειρότερα. Ο λόγος είναι ότι στο χριστουγεννιάτικο δείπνο τους περιλαμβάνουν mattak, δηλαδή ωμό δέρμα φάλαινας με λίγο λίπος, και kiviak το οποίο φτιάχνεται τυλίγοντας ένα μικρό αρκτικό πουλί σε δέρμα φώκιας. Το δεύτερο, το θάβουν στο έδαφος αρκετούς μήνες πριν και τα Χριστούγεννα το τρώνε σε…αποσύνθεση.

Στην Πορτογαλία ταΐζουν τους νεκρούς

Αν νομίζατε μέχρι τώρα ότι οι ζωντανοί συγγενείς σας είναι πολλοί για να τους κάνετε το τραπέζι, σκεφτείτε να συμπεριλαμβάνατε και τους πεθαμένους. Κατά το consoda που είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα στην Πορτογαλία, ορισμένες οικογένειες τηρούν ένα έθιμο που μοιάζει βγαλμένο από…θρίλερ: ετοιμάζουν έξτρα θέσεις στο γιορτινό τραπέζι για συγγενείς που έχουν αποδημήσει, ενώ κάποιοι αφήνουν ψίχουλα και στο τζάκι. Σίγουρα δεν δίνει χαρούμενη χροιά στο γεύμα, αλλά η σκέψη τους είναι ότι η πρακτική αυτή θα εξασφαλίσει καλή τύχη στο νοικοκυριό.

Στην Τσέχικη Δημοκρατία αναζητούν την μοίρα τους

Ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο εφαρμόζουν οι ανύπαντρες γυναίκες στην Τσέχικη Δημοκρατία την παραμονή των Χριστουγέννων. Στέκονται με την πλάτη τους προς την πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους προς τα πίσω. Αν προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει προς την πόρτα, σημαίνει ότι εντός του έτους θα παντρευτούν. Αν το πίσω μέρος του παπουτσιού προσγειωθεί προς την πόρτα, τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να ψάχνουν το άλλο τους μισό για έναν ακόμη χρόνο.

πηγή: clickatlife

You may also like

Comments

Leave a reply