Γλυκιά συνταγή: Κοκ κεκάκια!

Share:

Υλικά

Για το σιρόπι
½ φλ. νερό
½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
φλούδα από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι

Για τα cupcakes
50γρ. βούτυρο λιωμένο
4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
¾ φλ. αλεύρι Φαρίνα
¼ φλ. κορν φλάουερ
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
¼ κουταλάκι αλάτι

Για την κρεμα πατισερί
1 φλ. γάλα πλήρες
½ φλ. κρέμα γάλακτος
2 ½ κοφτές κουταλιές κορν φλάουερ
¼ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 μεγάλο αβγό
2 μεγάλα κροκάδια
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
50γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη σοκολάτας
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/3 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C στον αέρα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 1 λεπτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε στο ψυγείο σκεπασμένο μέχρι 48 ώρες πριν το χρειαστείτε.

Ετοιμάζετε τα κεκάκια: Θα χρειαστείτε δυο φόρμες των 12 cupcakes η καθεμιά. Βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε τις θήκες. Μη χρησιμοποιήσετε χάρτινες θήκες γιατί τα κέικ θα κολλήσουν, δεν θα βγαίνουν καλά από τις θήκες και θα φαίνονται χάλια (μοιράζομαι προσωπικές εμπειρίες καταλαβαίνετε…). Στον κάδο ενός μίξερ κτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, για 8-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αφρατέψουν τα κοκ σας. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ και το αλάτι κατευθείαν μέσα στο μπολ. Προσθέτετε τη βανίλια και διπλώνετε με μια σπάτουλα να αναμιχθούν. Προσπαθήστε να μη ξεφουσκώσετε πολύ το μίγμα. Παίρνετε περίπου ½ φλιτζάνι από αυτό το μίγμα και το προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια, βάζετε το μίγμα βουτύρου στον κάδο με το μίγμα των αβγών. Ανακατεύετε πάλι με τη σπάτουλα να αναμιχθούν. Μεταφέρετε το μίγμα στα ταψιά για cupcakes. Θα τα γεμίσετε μέχρι τα 2/3 όχι μέχρι πάνω (βλ. tip.). Ψήνετε τα κέικ για 15-17 λεπτά. Θα είναι πολύ αφράτα, ελαφριά και μαλακά. Αφήνετε τα κέικ στα ταψιά να κρυώσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζετε και τα βάζετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τα τυλίξετε με πλαστική μεμβράνη και να τα φυλάξετε σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες πριν τα συναρμολογήσετε.

Φτιάχνετε την κρέμα πατισερί: Διαλύετε το κορν φλάουερ με λίγο από το γάλα σε ένα μικρό μπολ. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Στο μπολ ενός μίξερ κτυπάτε το αβγό, τα κροκάδια, την υπόλοιπη ζάχαρη, το διαλυμένο κορν φλάουερ και τη βανίλια. Μόλις το μίγμα γάλακτος κοχλάσει κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ενώ κτυπάτε διαρκώς, περιχύνετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μίγμα με τα αβγά. Επιστρέφετε το μίγμα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς (καλύτερα με ένα σύρμα για να μην κάνει κουβαράκια η κρέμα σας) μέχρι η κρέμα να κοχλάσει και να πήξει (παρόλο που θα κοχλάσει, η κρέμα σας δεν θα κόψει λόγω του κορν φλάουερ). Ανακατεύετε γρήγορα για 1 λεπτό και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να αναμεχθεί. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη η όποια να ακουμπά στη επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τη μεταφέρετε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζετε τη σοκολατένια επικάλυψη: Κόβετε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη βάζετε σε ένα μπολ. Βράζετε την κρέμα γάλακτος και μόλις κοχλάσει την περιχύνετε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνετε το μίγμα να σταθεί λίγο και μόλις μαλακώσει η σοκολάτα ανακατεύετε να λιώσει εντελώς και το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτετε το βούτυρο και αναμίξετε ξανά. Αφήνετε την γκανάς να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο που να μπορείτε να την απλώσετε με μια σπάτουλα. Την γκανάς μπορείτε να την φτιάξετε μέχρι 2 εβδομάδες πριν και να τη φυλάξετε σκεπασμένη στο ψυγείο. Μπορεί να πρέπει να τη ζεστάνετε λίγο πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Συναρμολογείτε τα κοκ: Κόβετε τα κεκάκια στη μέση οριζοντίως. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφετε τις κομμένες επιφάνειες με το σιρόπι. Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη από την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κτυπάτε λίγο με ένα σύρμα να αφρατέψει. Μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Κόβετε ένα άνοιγμα 1 ½ εκατοστού στη σακούλα. Βάζετε την κρέμα πιέζοντας τη σακούλα σε όλες τις βάσεις των cupcakes (εναλλακτικά κάνετε τη διαδικασία με ένα κουτάλι). Κλείνετε τα cupcakes με τα «καπάκια» τους, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν. Με μια μικρή σπάτουλα απλώνετε λίγη σοκολάτα στο κάθε κοκ κεκάκι. Τα κοκ θα είναι θεϊκά μετά από 3-12 ώρες στο ψυγείο. Τα καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη. Τα βγάζετε από το ψυγείο, αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη και αφήνετε να σταθούν 30–60 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Είναι φανταστικά!

πηγή: xrysessyntages

Share:

Leave a reply