Αφιέρωμα στην Σικυώνια Γη (μέρος 3ο /7)

Share:

Άδραστος
(Αρχές 13ου αιώνος π.Χ.)

Φημισμένος βασιλιάς της Σικυώνος και του Άργους. Ήταν εγγονός του Βία και γιος του Ταλαού και της Λυσιμάχης. Μετά από διαμάχη των τριών οικογενειών του Μέλαμπου, Βία και Προίτου, που κυβερνούσαν το Άργος, πήγε στην Σικυώνα στον παππού του από το γένος της μητέρας του, βασιλιά Πόλυβο, από τον οποίο και κληρονόμησε το βασίλειο του. Αργότερα αφού συμφιλιώθηκε με τον εχθρό του Αμφιάραο (ο οποίος είχε σκοτώσει τον πατέρα του) δίνοντας του την αδελφή του Εριφύλη για γυναίκα του, επέστρεψε στο Άργος και κυβέρνησε την πόλη.

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την διάρκεια μιας θυελλώδους νύχτας, άκουσε δυνατές φωνές και βγαίνοντας έξω στην αυλή του σπιτιού του, είδε δύο άνδρες να διαπληκτίζονται, ο ένας έχοντας ζωγραφισμένη στην ασπίδα του ένα λιοντάρι και ο άλλος αγριογούρουνο. Αμέσως θυμήθηκε τον παράξενο χρησμό που του είχε δοθεί, ότι θα παντρέψει τις κόρες του με λιοντάρι και αγριογούρουνο.

Οι δύο άνδρες ήταν ο Πολυνείκης, γιος του Οιδίποδος βασιλιά των Θηβών, και ο Τυδέας, γιος του Αινεία της Καλυδώνος. Ο Άδραστος χώρισε τους δύο άνδρες και αφού τους συμφιλίωσε, τους πάντρεψε με τις κόρες του Αργεία και Δείπυλη. Αργότερα, για να βοηθήσει τον Πολυνείκη να επανέλθει στον πατρικό του θρόνο, έκανε εκστρατεία εναντίον των Θηβών. Έτσι άρχισε ο φημισμένος και οδυνηρός πόλεμος “οι Επτά εναντίον των Θηβών”, από τον οποίον μόνο ο Άδραστος επέζησε και διέφυγε τον θάνατο, με την βοήθεια του αγαπημένου του αλόγου, Αρίων.

Μετά από χρόνια, όταν πλέον μεγάλωσαν οι γιοι των σκοτωμένων συντρόφων του, ξεκίνησε καινούργια εκστρατεία εναντίον των Θηβών, και με την βοήθεια του γιου του Αιγιαλέα και των Επιγόνων, κατέλαβε και κατέστρεψε την πόλη. Έχασε όμως τον αγαπημένο γιο του στην μάχη και πέθανε από μαρασμό και θλίψη στον δρόμο της επιστροφής. Αργότερα οι Σικυώνιοι και οι Αργείοι τον λάτρεψαν σαν ήρωα με μεγάλες τιμές, ειδικά στην Σικυώνα όπου έκτισαν το Ηρώο του στην Αγορά, το οποίο ο Ηρόδοτος είδε, και εξυμνούσαν τους ηρωισμούς του, αλλά και τα παθήματα του με λυρικές τραγωδίες.

(Ηροδότου Ιστορία)

Ορθαγόρας
(676 π.Χ.)

Υπήρχε μία παράδοση, ότι η Πυθία είχε δώσει προφητεία στους Σικυωνίους, η οποία έλεγε ότι η πόλη χρειάζονταν και θα ελάμβανε εκατό χρόνια εξαγνισμού, και πράγματι τόσα ήταν τα χρόνια που η δυναστεία των Ορθαγορίδων διήρκησε. Με τον τύραννο Ορθαγόρα (σύγχρονος του Κύψελου και Περίανδρου της Κορίνθου) κατέρρευσε ο Δωρικός δεσμός στον οποίο η Σικυών ήταν υποχείριο του Άργους. Ήταν ο πρώτος τύραννος της Σικυώνος. Κυβέρνησε την πόλη δημοκρατικά και την έκανε να προοδεύσει.

Ο Ορθαγόρας, άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες, ανέβηκε στην εξουσία όταν τον ανέδειξαν στρατηγό, αφού έπεισε με λογικά επιχειρήματα τους κατοίκους, ότι ήταν απόγονοι των Αχαιών και τους κυβερνούσαν αδίκως μέχρι τώρα οι Δωριείς Αργείοι. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει επανάσταση και να αναδειχθεί τύραννος. Από τον διασωθέντα πάπυρο Οχύρινγχο, μαθαίνουμε τα γεγονότα της ανόδου του ως τυράννου. Ήταν γιος του Ανδρέα (μάγειρα).

Την εποχή εκείνη η Σικυών είχε διαμάχες με την Πελλήνη για τα σύνορα τους και για να τα ασφαλίσουν, δημιούργησαν ένα σώμα φρουρών (Περίπολοι). Ο Ορθαγόρας διακρίθηκε στο σώμα αυτό και έγινε αρχηγός τους (Περιπόλαρχος). Συνέχισε την άνοδο του και τελικά έγινε αρχηγός του στρατού και άρχοντας (τύραννος) της πολιτείας. Περίπου αυτόν τον καιρό, η Σικυών νίκησε και κατέστρεψε την μετά την Πελλήνη και κοντά στην παραλία Δονούσα, και βάδισε εναντίον της Αίγειρας, η οποία σώθηκε από τους κατοίκους της με ένα τέχνασμα. Τοποθέτησαν δαυλούς στα κέρατα των κατσικών και τις οδήγησαν μέσα στην νύχτα εναντίον του Σικυωνικού στρατού. Οι Σικυώνιοι βλέποντας τον μεγάλο αριθμό τους, ανέβαλαν την επίθεση. Από αυτό το γεγονός η πόλη Αίγειρα, πήρε το όνομα της.

Ο γιος του Μύρων ο δεύτερος τον διαδέχθηκε στην αρχηγία, αλλά δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Ισόδημο. Ο αδελφός του Ορθαγόρα Μύρων, αφιέρωσε το πρώτο θησαυροφυλάκιο της Σικυώνος στην Ολυμπία, έχοντας κερδίσει το αγώνισμα της αρματοδρομίας εκεί το 648 π.Χ., στην 33η Ολυμπιάδα.

πηγή: autochthonesellhnes

Share:

Leave a reply