Αστεροσκοπείο Κρυονερίου (video), Σπ. Σταματόπουλος: «Τα έργα που προγραμματίζονται θα βοηθήσουν ώστε το Αστεροσκοπείο να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών τόσο για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς, όσο και για την κάλυψη τουριστικών και εκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων.»

Share:

Την αναβάθμιση του αστεροσκοπείου Κρυονερίου, στην Κορινθία, θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέτοντας πίστωση περί τα 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, καθώς επίσης χρηματοδοτώντας με 2 έως και 3.000.000 ευρώ τη συνολική αναβάθμιση του χώρου, με κατασκευή πλανητάριου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης. Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαΐου επισκέφθηκε την περιοχή, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων -αρμόδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία- Χρίστο Δήμα, καθώς και τον Μανώλη Πλειώνη πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, τον Διευθυντή κ. Βασιλάκο, τον Ερευνητή κ. Λιάκο, τους αντιπεριφερειαρχές Γκιολή, Κόρκα και Βυτινιώτη, τους αντιδημάρχους Σικυωνίων Γ. Τσολάκου, Ν. Τσιόγκα, Παν. Φιακά, τον προέδρου της «Μηκώνης» Δημ. Ζάρκο και τον προέδρου της Κοινότητας Κρυονερίου Κ. Ραυτόπουλο.

“ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ”

“Θα υποστηρίξουμε οικονομικά ένα οραματικό έργο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης διευκρινίζοντας ότι το έργο θα γίνει σταδιακά και επισημαίνοντας ότι η εν λόγω επιστημονική υποδομή -με σημαντικό ρόλο σε διεθνή ερευνητικά αστρονομικά προγράμματα- θα αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης, καθώς είναι επισκέψιμος από σχολεία, αλλά και ομάδες φοιτητών. (video korinthia.net.gr)

Η παρέμβαση θα γίνει με βάση μελέτη που εκπονήθηκε με μέριμνα της Πελοπόννησος Α.Ε. και η οποία περιλαμβάνει κατασκευή νέου κτηρίου 1.200 τ.μ. περίπου, με χώρους εκθέσεων, συνεδριάσεων και πλανητάριο, που εκτιμάται ότι θα είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Επίσης έχει συνταχθεί προμελέτη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που περιλαμβάνει μονοπάτια σε διαδρομές που προσομοιάζουν τις τροχιές των ουρανίων σωμάτων στο διάστημα υπό κλίμακα και επιμέρους θεματικά πάρκα (πάρκο γεωμετρίας, φωτοσύνθεσης φυτών, ναυσιπλοΐας κλπ). Η μελέτη έχει υπογραφεί και παραληφθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κορινθίας, ενώ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το κτήριο από τον Αύγουστο του 2018.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο από το 1975 παραμένει ένας ανεκμετάλλευτος πόρος για την περιοχή. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από διεκδικήσεις ετών της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Σικυωνίων προσδιορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου. Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προβλεπόμενη αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Τα έργα που προγραμματίζονται θα βοηθήσουν ώστε το Αστεροσκοπείο να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών τόσο για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς, όσο και για την κάλυψη τουριστικών και εκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων.

Η αναβάθμισή του, τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, θα εντάξει το Αστεροσκοπείο στο πλέγμα αναπτυξιακών πόλων του δήμου Σικυωνίων, μαζί με τη λίμνη Δόξα Φενεού, το Μουσείο Στυμφαλίας και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος, συντελώντας στην ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=538&lang=el)- “έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών σε πρακτικές ασκήσεις παρατηρησιακής αστροφυσικής, όπως η φωτομετρία διπλών και μεταβλητών άστρων, η μελέτη αστρικών συστημάτων και αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και άλλα”. Εξ άλλου, “από το 1995, περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων ανοιχτών θυρών είτε στο πλαίσιο έκτακτων ξεναγήσεων ομάδων επισκεπτών, ενώ κατ’ έτος, μαθητές περίπου 20 σχολείων της ευρύτερης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και άλλων περιοχών ξεναγούνται στο Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου”. (video korinthia.net.gr)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (https://www.astro.noa.gr/gr/facilities/), το αστεροσκοπείο Κρυονερίου “βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.

Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m τύπου Cassegrain (f/13), το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρία Grubb Parsons Co., Newcastle το 1975. Το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη και διαθέτει τη 2.5’x2.5′ CCD κάμερα Apogee Ap47p και φίλτρα UBVRI (Bessell). Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη”. Μάλιστα, την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, “η 100ή έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του ΕΑΑ, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα”.

Share:

Leave a reply