0

Τέλος άρδευσης που θα υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση αλλά και την έκταση των εκμεταλλεύσεών τους θα πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες για το νερό που χρησιμοποιούν στη διαδικασία παραγωγής, με βάση απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο  σημειώνει ότι «σχετικά με το νερό αγροτικής χρήσης επίσης λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό είναι φυσικός πόρος και βασικό εργαλείο του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης για την χώρα. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πιο αδύναμοι οικονομικά. Και στον τομέα του νερού αγροτικής χρήσης δίνεται έμφαση στη μείωση του κόστους, ενώ δεν ζητείται συνολική ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους αλλά διαμόρφωση τιμολογιακών πολιτικών στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών άρδευσης».

Περιβαλλοντικό τέλος που θα ανέρχεται στα 0,0241 ευρώ/κυβικό μέτρο νερού καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας, όταν την ίδια ώρα στις άλλες περιοχές της χώρας το τέλος είναι 0,0011 ευρώ/κυβικό μέτρο.

«Με άλλα λόγια, για τους Θεσσαλούς αγρότες  το τέλος θα είναι εικοσαπλάσιο, κοντά στα 10,8 ευρώ/στρέμμα, όταν στις άλλες περιοχές το τέλος θα είναι περίπου 0,5 ευρώ/στρέμμα!» σημειώνει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζήκάνοντας λόγο για άλλο ένα «μνημείο προχειρότητας και ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει καμιά θεσμική αλλαγή, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας κατανάλωσης των 450 κυβικών μέτρων νερού ανά στρέμμα. Συνεχίζει με την ανυπαρξία έργων και στρατηγικής, να εντείνει τα ήδη τεράστια ελλείμματα στο υδατικό ισοζύγιο, ωθώντας τους αγρότες να καταναλώνουν νερό από τα μόνιμα υπόγεια αποθέματα» συμπληρώνει εξηγώντας πως «έργα όπως η μερική λελογισμένη μεταφορά νερού από τον Αχελώο -που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ελλειμματικότητας στη Θεσσαλία και έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- καθώς και αρδευτικά έργα υποδομής στην Ανατολική Θεσσαλία -που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 4 του ΠΑΑ 2014-2020- παραμένουν σχέδια κλειδωμένα στα συρτάρια της Αχαρνών».

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ